Свинско с винско на бис през януари
2

Свинско с винско на бис през януари

Шеф Апостолов споделя пет рецепти за вкусни вечери в месеца с най-много именици

„Цветя приемам, но само на кокал.“ Мнозина от вас сигурно са чували тази фраза в знак на благодарност, редом с метафоричния й близнак „Бонбони не пия“. В месеца с най-много именици – януари, месото превзема трапезите ни безапелационно, а свинското е най-почетния нашественик в тази вкусна офанзива.

Ароматът му често събира мед, черен пипер и лук в едно, а хрупкавата му коричка ни връща във времената, в които дядовците ни са строили къщи с голи ръце, а за бабите ни „пуйка“ е било нарицателно за лоша съседка. Но не животното, което ще събере семейството на маса в коледната вечер.

Специално за „Монитор“ шеф Васил Апостолов, главният готвач на ресторанти MyChoice, споделя няколко рецепти за вкусни вечери, в които комбинацията „Свинско с винско“ се вика на бис многократно сред приятели.   

Ролирано свинско бон филе с тиквички, сушен домат и свежо сирене 

Необходими продукти за 4 порции:

  •  Свинско бон филе 800 гр.
  • Средно голяма тиквичка, нарязана по дължина
  • Сушен домат 100 гр.
  • Свежо сирене 150 гр., нарязано на тънки правоъгълничета 

Начин на приготвяне: На грил тиган изпечете тиквичката с миниимум мазнина. Оставете я настрани.

С помощта на нож разполовете свинското филе по дължина така, че да наподобява крилете на пеперуда. Покрийте с фолио и с помощта на чук за месо „набийте“ равномерно филето до около 0,5 см. дебелина.

Овкусете със сол и пипер, поставете сушеният домат, сиренето и тиквичката. Завийте на стегнато руло. С помощта на кухненски конец вържете месото и го запечатайте равномерно от всички страни до златисто-кафяв цвят на тигана.

Поставете в тава за печене и в загрята фурна на 180С за около 15  минути.

Глазиран свински врат

Необходими продукти за 6 порции:

  • Свински врат 1.800 - 2 кг. (цяло парче)
  • Горчица 4 с.л.
  • Мед 3 с.л.
  • Зехтин 3 с.л.
  • Глава лук, нарязана на 4
  • Стрък магданоз 
  • Сол  и пипер на вкус

За глазирането:

  • Кетчуп 3 с.л.
  • Мед 2 с.л.

Начин на приготвяне: Поставете свинския врат в тава, овкусете го добре със сол и пипер. Смесете в купа горчицата, зехтина и меда. Разбийте до хомогенна смес и намажете врата. Покрийте дъното на тавата с около 2 см. вода.

Отстрани поставете лука и магданоза, покрийте с алуминиево фолио и печете за 2 - 2,5 часа в загрята фурна на 180 С, като периодично наблюдавате да не се скъса фолиото и да не изгори месото.

След като стане готово с помощта на четка намажете със сместта от кетчуп и мед. Върнете обратно във фурната за още 10 мин. печене. Сервирайте с гарнитура според сезона.

Свинска пиката 

Необходими продукти за 4 порции:

  • Свинско контрафиле 4 х 150 гр.
  • Пармезан 4 с.л.
  • 4 жълтъка
  • Брашно 4 с.л.
  • Половин връзка ситно нарязан магданоз
  • Олио 100 гр.

Начин на приготвяне: Начукайте месото и го овкусете със сол и пипер. Разбийте жълтъците добавете пармезана и магданоза. Загрейте мазнината в тиган, оваляйте месото в брашното след което го потопете в яйчената смес. Прехвърлете го в сгорещената мазнина и пържете за около 3-4 мин. от всяка страна.

Подходяща гарнитура: Свежа салата или паста с доматен сос.

 

Свински скалопини с балсамов сос

Необходими продукти за 4 порции:

  • Свинско бон филе 200 -2 20гр., нарязано по лек диагонал на 3 равни парчета.
  • Масло 2 с.л.
  • Царевично нишесте 1 с.л.
  • Балсамов оцет 2 с.л.
  • Кафява захар 1 с.л.

Начин на приготвяне: Овкусете месото със сол и пипер, след което го запържете в загрята мазнина на силна към средна температура за около 4-5 мин от всяка страна.

Отстранете го от тигана, сложете балсамовия оцет и кафявата захар, и разбъкайте. Добавете мекото масло, което предварително сте оваляли в нишестето.

Намалете огъня и разбъркайте до получаването на соса. С получената смес залейте свинските скалопини.

Подходяща гарнитура: Гриловани зеленчуци.

 

Свинско бон филе пълнено с пилешко фарсе

Необходими продукти за 4 порции:

  • Свинско бон филе 4 х 200 гр.
  • Пилешко филе 200 гр., нарязано на кубчета
  • Яйце
  • Животинска сметана 100 мл.
  • Сол и бял пипер на вкус

За фарсето:

В кухненски робот поставете пилешкото месо и го смелете, като добавите яйцето и сметаната. Овкусете със сол и бял пипер.

Начин на приготвяне: Продупчете изчистеното бон филе по средата по дължина, като се стремите да направите отвор, в който да може спокойно да поставите пръста си.

С помощта на сладкарски пош шприцовайте пилешкото фарсе в свинското бон филе. Овкусете го навсякъде със сол и пипер, и го запечатайте в нагорещена мазнина от всички страна до получаване на златисто-кафяв цвят.

Повторете същите стъпки и с останалите 3 парчета. Прехвърлете в тава и печете на загрята фурна на 180С за около 20-25 мин. Извадете и нарежете по диагонал. Сервирайте със задушени или гриловани зеленчуци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.