Пазарът в съседни страни е стара родна традиция. Често обаче от странство можем да си домъкнем какво ли не. Случаят с африканската чума по свинете е нещо подобно.

Според експерти една от версиите е, че заразата е дошла след пътуване до съседна страна, където въпросната болест на практика е ликвидирала промишленото свиневъдство. По тази причина можем спокойно да кажем, че разпространението й има ефекта на аварията в „Чернобил“, успяла за кратко да изсипе радиация почти в цяла Европа. За разпространение на някаква зараза - независимо дали с радиация или с вирус, най-много помагат и човешкият мързел и глупост.

Със сигурност, за да обхване чумата бързо няколко села, е имало доста пропуски и нехайство и по границата ни, и в мерките за санитарна безопасност, и сред собствениците на прасетата. Публична тайна е, че грухтящите, отглеждани в задните дворове, се хранят с каквото има, най-често с помия. Именно по този начин най-лесно се пренася заразата и стопаните в един момент остават без хайванчетата си. Някои от хората се опитват да изпреварят събитията и сами колят прасетата си и пълнят фризерите. По този начин обаче увеличават рисковете от разпространение на заразата, защото мръвката с вируса може от Плевенско например да стигне лесно до другия край на България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Дай, България“ и протегнатата ръка

В едно село тръгнал да се дави един много стиснат човек. Събрали се хора наоколо, цяла тълпа. Всеки му вика: „Дай ръка да те измъкнем!“, ама оня бил много стиснат и хич не можел да се пречупи. Дори давейки се, стискал ръце и крещял за помощ. Тогава един от съселяните му се сетил и извикал: „Ето, аз ти подавам ръка. Хвани се да се спасиш“…

Крупно, по-крупно… Медиапул

Три дни. Толкова време отне на журналистите от Медиапул и техните верни помощници – специалистите по всичко, за да се изкажат и за дарителската кампания във връзка с коронавируса. Яко наговаряне трябва да е паднало за уеднаквяване на тезите около единствената опорна точка: „Бой по Пеевски”. В крайна сметка са измъдрили поредната гнусна манипулация.

Заливат с лъжи обществото и в криза като тази, атакуват Делян Пеевски дори за даренията му

За олигарсите, благотворителността и цената на човешкия живот

Заливат с лъжи обществото и в криза като тази, атакуват Делян Пеевски дори за даренията му

Истинските лица на хората се виждат във времена на криза, когато излиза наяве най-доброто и най-лошото и ясно лъсва кой е човек и кой - мърша. Това е доказала се с времето мъдрост, която виждаме в действие днес. Битката със заразата, покосяваща със зловеща сила хиляди хора по цял свят, извади наяве най-доброто от българското общество.