Пазарът в съседни страни е стара родна традиция. Често обаче от странство можем да си домъкнем какво ли не. Случаят с африканската чума по свинете е нещо подобно.

Според експерти една от версиите е, че заразата е дошла след пътуване до съседна страна, където въпросната болест на практика е ликвидирала промишленото свиневъдство. По тази причина можем спокойно да кажем, че разпространението й има ефекта на аварията в „Чернобил“, успяла за кратко да изсипе радиация почти в цяла Европа. За разпространение на някаква зараза - независимо дали с радиация или с вирус, най-много помагат и човешкият мързел и глупост.

Със сигурност, за да обхване чумата бързо няколко села, е имало доста пропуски и нехайство и по границата ни, и в мерките за санитарна безопасност, и сред собствениците на прасетата. Публична тайна е, че грухтящите, отглеждани в задните дворове, се хранят с каквото има, най-често с помия. Именно по този начин най-лесно се пренася заразата и стопаните в един момент остават без хайванчетата си. Някои от хората се опитват да изпреварят събитията и сами колят прасетата си и пълнят фризерите. По този начин обаче увеличават рисковете от разпространение на заразата, защото мръвката с вируса може от Плевенско например да стигне лесно до другия край на България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ходене по мъките или смяна на документите

Когато и да се наложи да отидеш за смяна на лични документи, никога няма да е подходящо. Това е изводът ми от дълги и тягостни часове пред едни гишета. Зад които се намират по правило вечно намусени и вечно заети с нещо друго чиновници.

Принцове и просяци

Оказва се, че никак не е лесно да бъдеш просяк, когато си бил принц и обратното – да си принц, когато си бил просяк. Марк Твен ни е разказал тази драма още през 1881 г. и оттогава или се играе по театри, или е екранизирана в киното. Доколко са ни останали поуки от тези показвания е друг въпрос.

Вода и национална сигурност

В момента у нас всички са хидролози. Или поне такива са всички, които не ги мързи да се изказват по темите, свързани с водата, с язовир „Студена“ и с един бивш министър на околната среда и водите. И с един нов министър на тези важни неща, дето по собствените му думи се е дал курбан, за да спаси правителството и държавата. Което беше казано на шега, но май не е много далеч от истината. Да му пожелаем успех, впрочем, защото, ако има такъв, той ще е успех за всички. Както и неуспехът му ще бъде общ, да не дава Господ.