Пазарът в съседни страни е стара родна традиция. Често обаче от странство можем да си домъкнем какво ли не. Случаят с африканската чума по свинете е нещо подобно.

Според експерти една от версиите е, че заразата е дошла след пътуване до съседна страна, където въпросната болест на практика е ликвидирала промишленото свиневъдство. По тази причина можем спокойно да кажем, че разпространението й има ефекта на аварията в „Чернобил“, успяла за кратко да изсипе радиация почти в цяла Европа. За разпространение на някаква зараза - независимо дали с радиация или с вирус, най-много помагат и човешкият мързел и глупост.

Със сигурност, за да обхване чумата бързо няколко села, е имало доста пропуски и нехайство и по границата ни, и в мерките за санитарна безопасност, и сред собствениците на прасетата. Публична тайна е, че грухтящите, отглеждани в задните дворове, се хранят с каквото има, най-често с помия. Именно по този начин най-лесно се пренася заразата и стопаните в един момент остават без хайванчетата си. Някои от хората се опитват да изпреварят събитията и сами колят прасетата си и пълнят фризерите. По този начин обаче увеличават рисковете от разпространение на заразата, защото мръвката с вируса може от Плевенско например да стигне лесно до другия край на България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Браво, Г-не!

Има теми, за които си мислим, че няма как да има две мнения по въпроса. Не защото сме попили от модерното либерално-болшевишко поведение. 

Престъпник ли е българският болен?

Българският болен е най-окаяният в Европейския съюз. Фактите-

той боледува най-често, като е във водещата петица по сърдечно-съдови заболявания и най-късното диагностициране на онкологичните. Към класацията в последната година и половина се прибави и това, че вече сме шести по морбили в Европа.

“Алабализмите” на Иван Костов

Не е чудно, че провалилият се бивш премиер и един от манипулаторите на криминалния преход Иван Костов се опитва да омаловажи обвиненията в шпионаж в полза на Русия.