Свинската чума отново мина на юг от Балкана, сочи информация на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Последното потвърдено огнище в страната е в с. Боров дол, област Сливен. Пробата за наличието на заразата касае лично стопанство тип „заден двор“ с 2 животни.

На извънреден брифинг днес изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков заяви, че всички болни прасета ще бъдат унищожени, както и останалите животни в 10-километровата зона около огнищата, като в 3 км би трябвало вече да са умъртвени. По думите му агенцията въвежда драконовски контрол върху изпълнението на мерките срещу африканската чума по свинете (АЧС).

Пет общо са огнищата в страната. Унищожаването на над 40 000 прасета в новооткритите 4 огнища започна, потвърдиха от БАБХ. Най-много животни -

39 656, ще бъдат умъртвени в индустриалната ферма в село Брестак
 

област Варна.

Около заразените стопанства в Шуменско, Сливенско и Габровско се създават трикилометрови санитарни зони. Свинефермите в Брестак и Никола Козлево са на един и същи собственик. Информация на БАБХ сочи, че част от прасетата са пристигнали точно от комплекса във Варненско. Загубите в свинефермата в Никола Козлево възлизат на 10 млн. лева, а прасетата в Брестак са два пъти повече.

Първото за годината огнище на АЧС от началото на годината бе потвърдено в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево. След това бе хваната заразата в с. Брестак. След това бе установено, че от АЧС са заразени 125 животни от породата „Източно-балканска свиня“ в шуменското село Веселиново, отглеждани полусвободно.

 

Четвъртото огнище бе констатирано в с. Гергини

област Габрово, във фамилна ферма, в която са отглеждани 29 прасета.

Във връзка с последния случай на АЧС в Боров дол за петък е насрочено заседание на епизоотичната комисия в Сливен.

Според д-р Георги Чобанов, директор в БАБХ, потвърдената диагноза в свинекомплекса в село Брестак сочи технологична свързаност със случая в Никола Козлево, тъй като комплексите, в които се отглеждат животните, са на една фирма. Но къде първо се е появила заразата предстои да бъде установено тепърва. Дали вирусът е влязъл независимо в двата комплекса, или е прехвърлен, също ще се изяснява оттук нататък. Според д-р Чобанов не може да се каже със сигурност и как е проникнала заразата в свинекомплексите в двете населени места.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две трети от биофермите още не са регистрирани

Две трети от биопроизводителите не са се вписали в електронния регистър седмица преди крайния срок. Към момента в него има регистрирани 2 516 биологични производители от общо 6 327, като в това число попадат търговци, преработватели и други, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния настояват за изравняване на субсидиите между страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от земеделското министерство. Това гласи декларация, подписана от министрите на земеделието на осемте източноевропейски страни по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведена във Варшава.

Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж

Сред мострите са и сухо кисело мляко и деликатес от кашу

Земеделският министър на Франция и на Кот” ди Воар посетиха нашия щанд

С иновативни биопродукти на наши производители България впечатлява на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж, който се откри днес. Той е част от Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“.