В засегнатия от болестта Африканска чума свинекомплекс в русенското село Голямо Враново започна зареждането с нови животни, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Преди дни в обекта са пристигнали първите 500 прасета. Те са т.н. сентинелни животни, които ще бъдат наблюдавани и след период от 45 дни – изследвани за наличие на вируса на болестта в свинефермата. Ако няма положителни проби, още 60 дни прасетата няма да бъдат извеждани от обекта и ако са здрави, населването с нови животни ще продължи.

Свинекомплексът в Голямо Враново бе една от трите големи ферми в Русенско, засегнати от Африканската чума. Огнището бе установено на 26 юли, но окончателното умъртвяване на прасетата приключи през септември. Първоначално стопаните унищожиха контактните животни от сектора за угояване, като се опитаха да запазят останалите 17 000 здрави прасета, които не се разболяха и след преминаването на инкубационния период. Въпреки че потърсиха подкрепа и от европейските ветеринарни власти, изгубиха битката за спасяване на здравите си животни. Само в тази ферма бяха умъртвени близо 35 000 прасета.

Русенска област, в която бе съсредоточено 20 процента от свиневъдството у нас, бе най-засегнатата в страната от Африканската чума. Само в трите големи поразени ферми – в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново, бяха избити над 85 000 животни. Около 6500 тона трупно месо бе загробено в земята.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отпада забраната за превоз от 39 свинеферми и 66 кланици в страната

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо. Във всички обекти е извършен официален контрол и надзор , доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Заради влошената епизоотична обстановка бе забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна, съобщиха от БАБХ.

БАБХ спря още 50 тона месо със салмонела от Полша

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела. Цялото количество е 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладено пилешко бутче.