0

Т върди мерки за биосигурност разписва новият закон за ветеринарна дейност заради Африканската чума по свинете.

Твърди мерки за биосигурност разписва новият закон за ветеринарна дейност заради Африканската чума по свинете.


Една от тях вече задължава кметовете да следят дали прасетата в личните стопанства са регистрирани. Това каза шефът на Българската агенция по безопасност на храните Паскал Желязков пред фермери от цялата страна в Златни пясъци.
Наредба
Той се закани, че БАБХ ще направи собствена наредба за дезинфекция, защото сегашната върши работа само за паркове, но не и за животновъдни обекти.


Също така, ще задължи камионите с животни да ходят на автомивка поне веднъж седмично .
В гьоловете с дезинфектанти ще се минава три пъти на ден. Сутрин и вечер ще се вземат проби, за да се установи силата на химикала.
Три вида
Според Наредба 44 на МЗХГ ще има три вида ферми за прасета. Заден двор, който задължително ще е регистриран с най-много до три прасета. Фамилни ферми със свине-майки, най-много до 200 животни, и индустриални ферми. Мерките за биосигурност при всички ще са специфични. При личните стопанства е задължително смяната на облеклото на влизане и излизане от кочината. Големите свинекомплекси ще се ограждат с електропастир или зид срещу глигани.

Паскал Желязков, шеф на БАБХ: Хванах се за главата,
като видях колите отдолу

Хванах се за главата като видях мръсотията отдолу на камионите. Затова всяка седмица на автомивка. При първото ми посещение на моста Видин -Калафат установих, че не се правят никакви дезинфекции. Стоят двама байчовци на сянка, държат по една моторна пръскачка. Тръбата, която духа камионите с препарат, подпряна на тухла и опръсква само тасовете. Така полицаите “преглеждаха” багажа на туристите с храна. И като капак ми казаха, че тировете си носят по 20 кг свинско да и готвят, посочи Паскал Желязков.

САЩ откриха ваксина срещу болестта

Ваксина срещу вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), която до момента се оказва 100% ефективна, е разработило правителството на САЩ, съвместно с академични експерти. Това съобщи "Блумбърг", като се позовава на доклад на Американското микробиологично общество. Ваксината е генетично модифицирана от основния щам на вируса. Както високи, така и ниски дози от нея са показали желания ефект при експерименти, направени 28 дни след заразяване на животните. Откритието предлага пълна защита срещу сегашния щам на болестта, който достигна епидемични размери в Източна Европа и азия, твърдят от Департамента по земеделие на САЩ, които са отговорни за разработката.