0

В сички изпълнителни директори на КТБ подписвахме празни бланки с логото на банката, които стояха заключени в каси, заяви пред спецсъда бившият изпълнителен директор на трезора Орлин Русев. Той е вторият свидетел по делото за източването на 2,5 млрд.лв. от банката към "кухи" дружества, контролирани от Василев. Те са били обединени под общото название "Фирмата", чийто главен счетоводител Бисер Лазов пръв даде показания пред съда в продължение на месеци.

Всички изпълнителни директори на КТБ подписвахме празни бланки с логото на банката, които стояха заключени в каси, заяви пред спецсъда бившият изпълнителен директор на трезора Орлин Русев. Той е вторият свидетел по делото за източването на 2,5 млрд.лв. от банката към "кухи" дружества, контролирани от Василев. Те са били обединени под общото название "Фирмата", чийто главен счетоводител Бисер Лазов пръв даде показания пред съда в продължение на месеци.

Подсъдими по делото са 18 души, начело с укриващия се от 2014  г. в Сърбия Василев, срещу когото делото се води задочно. Обвиненията са за източването на КТБ и за престъпления по служба срещу ръководители на КТБ.

"В КТБ съществуваше практика празни бланки да бъдат подписвани от изпълнителните директори и те да стоят заключени в касите - аз държах в моята каса бланки на другите изпълнителни директори, а те в касите си - бланки с моя подпис. Това се правеше с цел, когато в петък отсъства част от изпълнителните директори да може да бъде издадена банкова гаранция по рамкови договори, по които трябва да се даде банкова гаранция. Такъв документ с мой подпис е взет от касата на колега и е създаден текст с невярно съдържание. Заявявам, че аз никога не бих използвал техни подписи за документи със съдържание, което да ги набеди или злепостави", заяви Орлин Русев.

Той допълни, че през целия период, в  който работел в КТБ, е знаел за съществуването на извънбанковия бизнес на Цветан Василев. "Притежаваше фирми и предприятия, които e купувал с цел да ги препродава. Фирмата му "Бромак" на по-късен етап взе мажоритарния дял в КТБ. И за други фирми ми е говорил - за "Дунарит", за "Авионамс", за "Петрол", за БТК и много други",  разказа Русев и обясни, че извънбанковия бизнес на Цветан Василев се финансирал от банката.

"Бисер Лазов го консултираше в извънбанковия бизнес. Той препредаваше нареждания на Василев", твърди Русев. Той обясни, че били ежедневие сделки, в които в договора за покупка била отразена датата на последващата продажба и обратното.

"През пролетта на 2014 г. Василев ми сподели, че ще продаде свои активи в БТК, за да си погаси дългове към КТБ. Не знам конкретно какви дългове - кредити или към касата",  разказа още Русев.