Предлагат промяна в НПК: Свидетел да не може да се отказва от показанията си срещу близки

Според нови предложения за промяна на НПК

Предлагат промяна в НПК: Свидетел да не може да се отказва от показанията си срещу близки

Прокуратурата иска право да жали отказ на съд за разрешаване на СРС

Свидетел да не може да се отказва от показания за близки или роднини, е едно от предложенията на главния прокурор за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха внесени в Народното събрание.

В сряда говорителят на главния прокурор Сийка Милева и зам.-главният прокурор Красимира Филипова представиха пред журналисти идеите за промени в НПК в резюме. Сред основните акценти бяха предложенията очевидни фактически грешки в обвинителните актове да се чистят устно още в разпоредително заседание, не всяко формално нарушение при събирането на доказателства да ги прави негодни, опростяване на обвинителните актове и разширяване компетентността на военните съдилища и прокуратури.

Пълният текст на предложенията вече е при депутатите. Една от идеите е да бъде създадена разпоредба, която да предвижда

свидетел да не може да се отказва от показанията си

в първия разпит, когато се отнася до неговите възходящи, низходящи, братя, сестри или съпруг или лице, с което той се намира във фактическо съжителство.

В момента определени лица, свързани с обвиняемия, имат не просто правото да не дават показания, а много по-силно право - да откажат „да свидетелстват“, т.е. едностранно да определят както дали да придобият процесуалното качество „свидетел“, така и дали да се оттеглят от това процесуално качество, макар първоначално доброволно да са го приели. Отказвайки се от процесуалния си статут на свидетели (например по време на съдебното следствие), те правят негодни доброволно дадените и законосъобразно събрани по-рано показания (дори да са дадени пред съд в досъдебното производство или пред друг състав на съда в съдебната фаза; негодна като доказателствено средство би трябвало да стане дори и тази част от показанията, която се отнася до други обвиняеми).

Друго от предложенията за промени в НПК предвижда

промени в режима на СРС - да се разшири кръгът от престъпления

по чл. 173, ал.5 от НПК, при които спрямо свидетели могат да се използват СРС за установяване на престъпната дейност на други лица - и за престъпления по чл. 142-142а от НК. Да се предвидят по-дълги срокове за използване на СРС при разследването на извършено тежко умишлено престъпление по глава първа от НК, както и на престъпления по чл.321 и чл.321а от НК (участие в ОПГ).

Да се предвиди възможност за протестиране на разпорежданията на съда, с които се отказва прилагането на СРС, пред председателя на по-горния по степен съд.

Сред предложенията за промени в НПК е и това касационната проверка по дела да стане извънредна. Предлага се идентичен законодателен подход към въззивните решения като предмет на касационна проверка (чл. 346 НПК), т.е. без да има значение дали въззивният акт е постановен от окръжен съд или от апелативен съд. Решенията на апелативния съд като въззивна инстанция няма да подлежат на касационна проверка и ще влизат в сила от момента на постановяването им. Целта на промяната е постигане на процесуална икономия и по-бърза реализация на наказателната репресия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.