Свидетел №1: Цветан Василев увеличи капитала на КТБ с измама

Свидетел №1: Цветан Василев увеличи капитала на КТБ с измама

Парите дошли от депозити на вложители и после са превъртени през кредити и офшорки

Капиталът на КТБ е бил увеличаван по измамен начин с пари на вложителите през сложна схема, за да може да бъдат отпускани нови кухи кредити на фирми, контролирани от Цветан Василев. Това разказа пред спецсъда свидетелят по делото за източването на банката Бисер Лазов.

Той е бил главен счетоводител на т.нар.„Фирма“, която е обединявала десетки дружества, контролирани от Цветан Василев и използвани за източването на трезора. Лазов е бил дясна ръка на банкера и всекидневно е отчитал пред него счетоводни баланси и как се изпълняват нарежданията му. Бисер Лазов подробно описа пред съда механизмът на източване на банката, която е била превърната в „пирамида“, както и идеите на Василев за осъществяване на схемата.

„За първи път се возих в личния самолет на Цветан Василев в края на лятото на 2012 г. Пътувахме до Париж и обратно в един ден. По време на полета Василев ми каза, че възнамерява да увеличи капитала на банката и колко важно е това увеличение да се случи безпроблемно. Искаше от мен да проявя допълнително внимание, така че своевременно той да бъде информиран, ако нещо не е както трябва. Искаше непрекъсната и лична комуникация“, разказа Лазов. В края на същата година след пътуване до САЩ Василев казал на Лазов, че е бил на представителна вечеря, организирана от Атлантическия съвет, където бил приет за член. „Разказа ми колко е важно за него значението и влиянието на тази организация. Тогава уточни, че иска да увеличи капитала на КТБ с 5 500 000 лв., а в момента той беше 60 млн. лв. Каза ми още, че увеличението на капитала на банката е важно за него, за да се увеличи нейната кредитоспособност. Парите на вложителите формират пасивите на банката, нейните задължения. За разлика от обикновените търговски дружества, банката може да привлича много повече пари от външни вложители, отколкото е размерът на средствата от нейните акционери и нейната дейност. Привлечените вложения банката може да дава като банкови кредити. Тази дейност се лимитира от надзорните изисквания за поддържане на капиталова адекватност на банката. Това означава банката да поддържа определен минимален размер от собствени средства съответстващ на размера на раздадените средства, т.е колкото повече пари са дадени като кредити, толкова повече пари трябва да има банката“, обясни Василев. И допълни, че не е било спазено изискването за най-малко 12% капиталова адекватност. „Разбирането на Василев за увеличаването на капитала беше обратно, т.е. ако рисковият капитал на банката е 100 единици, при минимална капиталова адекватност от 12 единици – 100 се дели на 12 и се получава 8,3 рисков компонент, по-голям от собствения капитал на банката, т.е. всеки лев собствен капитал му позволяваше да държи 8 пъти повече рисков компонент на банката. Василев ми казваше, че всеки лев, ангажиран като собствен капитал на банката, значеше, че 8 нови лева банката можеше да даде като кредити. Василев ми обясни, че за да бъде признато увеличението на капитала на банката от БНБ, е необходимо паричните средства, с които се извършва това увеличение, по никакъв начин да не водят към кредити, отпускани от банката“, описа измамата Лазов. Василев казал още на Лазов, че парите за увеличението на капитала на банката ще дойдат от самата банка по установения вече начин – отпускането на кредити на дружества от „Фирмата“, за което Василев има грижата.

В края на декември 2012 г. общото събрание на КТБ решило капиталът на банката да бъде увеличен. В ДСК била направена сметка с титуляр КТБ, в която кредитирани от трезора дружества от „Фирмата“ да внасят средства за увеличението. Единствено дружеството на оманските инвеститори отказало да дава пари за увеличение на капитала на КТБ. Така били събрани средства и на 17 май 2013 г. капиталът бил увеличен. Това станало с отпускането на кредити на дружества от „Фирмата“ - на едно 17 млн. евро, на друго – 14,3 млн. лв., на трето – 20,5 млн. лв. и т.н. Контролираните фирми веднага превели парите от кредитите в офшорки и оттам те се върнали като средства за увеличение на капитала на банката. Такива вноски направили „Бромак“, „Сентръл техно пропъртис“ и „Си Ди мениджмънт“.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти показанията на Лазов.

„Точно в този сегмент е обвинението срещу бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев затова, че е допуснато увеличение на капитала на КТБ чрез подчинен срочен дълг. Привидно се е създавало впечатление, че увеличението на капитала на банката е със средства, различни от капитала на банката, оттам нататък регулаторните изисквания позволяват още по-голямо отпускане на кредити, т.е. със самите кредити си увеличаваш капитала и в резултат на това можеш да отпускаш още повече кредити. Това се нарича на прост език „пирамида“. Парите на вложителите влизат в банката, те не са пари на банката, парите на акционерите са т.н. капитал на банката. Парите на вложителите през сложна система, наречена подчинен срочен дълг, се връщат като увеличаване на капитала, вече не са собственост на вложителите, а те фактически са пари на вложителите. Изглежда, че капиталът е нараснал по нормален начин, а той не е нараснал по нормален начин – той е нараснал с парите на вложителите. И автоматично това според регулациите в България означава, че може да се отпускат още повече кредити.

Разказаният днес от г-н Лазов е един от случаите на увеличаване на капитала на КТБ. С парите на вложители през фирми, контролирани от Цветан Василев, тези пари се превъртат, представят се, че са подчинен срочен дълг, един от инструментите за увеличаване на капитала, увеличава се капитала на банката и се отпускат още повече кредити на своите свързани фирми, които се оказват около 80% от всички отпуснати кредити“, каза Гешев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.