Обиди и ругатни са белязали взаимоотношенията между собственика на КТБ Цветан Василев и подчинените му - основно изпълнителни директори, в банката през 2012-2014 г. Това разказа пред Специализирания съд един от ключовите свидетели по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов.

Той е бил неформален финансист на Василев, отговарящ за небанковия сектор, нещо като негова "дясна ръка". Разпитът на Лазов започна вчера и ще продължи през април.

"Георги Христов (б.р. - изпълнителен директор на КТБ), претърпя пълна метаморфоза от '90-те до 2012-2014 г. Въпреки че беше изпълнителен директор, Василев се отнасяше с него като с дребен досадник", каза Лазов.

През 2012-2014 г. дъщерята на Василев - Радосвета, влязла във фактическото управление на КТБ и започнала да ръководи персонала. Радосвета също тръгнала по стъпките на баща си по отношение на арогантно поведение към служителите на КТБ. Веднъж Лазов станал свидетел как тя хока Георги Христов заради пакети и ваучери за почивка.

Не било различно и отношението към Илиян Зафиров, който също е бил изпълнителен директор на банката, но в негово отсъствие Василев е говорел с голямо пренебрежение, обидни думи и го обвинявал за какво ли не. Въпреки недоволството на Василев Лазов посочи, че банкерът не е направил нищо за отстраняването на Зафиров от банката.

Друг шеф в КТБ - Александър Панталеев, също е бил обект на подигравки от Василев и дъщеря му. Лазов каза, че Панталеев се е държал като човек, който не иска да бъде показван пред хората. 

"Сашо, ще ти дам пари да си купиш костюм, да си оправиш зъбите. Това е важно за човек, който работи в банка", казал му веднъж Василев.

Той си спомни как заради проблем със сделка Панталеев стоял пред Василев сякаш е в реанимация, тъй като върху него се изсипал порой от обвинения и обиди, за което дори на Лазов му станало жал, защото и той бил подлаган на същото.

Основният свидетел по делото продължи разказа си с информация как дружества около Цветан Василев са получавали кредити от КТБ. Едната група компании били с реална търговска дейност. Те се финансирали с кредити, които нямали общо с дейността им.

Други дружества, които получавали кредити от банката, били на приятели на Василев. Фирмите се използвали като добра фасада за осигуряване на финансиране за истински компании на Василев.

Третата група фирми, които получавали кредити, нямали нито капитал, нито имущество. Кредити получавали и фирми с имущество. Примери за тази група дружества Лазов даде с "Бромак" и "Инвест Мениджмънт", в която били семейните имоти на Василеви.

Лазов подчерта, че изпълнителните директори на КТБ като Христов, Панталеев, Зафиров, са излъчвали спокойствие и са подписвали документи, дадени им от Василев, без да ги четат.

Кои журналисти са били на хранилката на Цветан Василев и кой е колел и бесел във "Фирмата, вижте тук.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кораб фантом купен с € 9,7 млн. кредит от КТБ

9 700 000 евро били източени от КТБ уж за купуването на кораб, но парите били превъртени през офшорки и върнати за погасяване на задължения на фирми на Цветан Василев.

Трезорът е бил замислен още в началото като касичка на олигархията и политинженеринг на Командира

КТБ – пирамидата в приватизацията на Костов (+ХРОНОГРАМА НА АФЕРАТА)

Трезорът е бил замислен още в началото като касичка на олигархията и политинженеринг на Командира

  • Лично бащата на БГ олигархията инсталира Цветан Василев начело на банката
  • След Стив Ханке и „АликсПартнърс“, и Вашингтонският арбитражен съд потвърди, че трезорът не е можело да се спаси, защото е бил източен до дупка