Светски стенопис представя Дякон Левски в най-стария старозагорски храм

Светски стенопис представя Дякон Левски в най-стария старозагорски храм

Светски по своя характер стенопис върху западната стена на най-стария старозагорски православен храм „Свети Димитър Солунски“ представя момент от пребиваването на апостола на свободата Васил Левски в Града на липите.

Творбата е създадена за 100-годишнината на църквата през периода 1956-1960 и е дело на професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов.На нея е изобразено участието на карловеца в първия църковен хор под ръководството на даскал Петър Иванов в далечната 1858 година.По него време той е ученик в местното петокласно училище. Край него са нарисувани бъдещите участници в революционния комитет Кольо Ганчев и Тодор Шишков, до Дякона е вуйчо му , архимандрит Василий. Според последните открити документи за рождението на Левски тогава той трябва да е бил едва 15-годишен, но художниците го представят доста по-възрастен.По това време по стените на храма са изрисувани още няколко светски сюжета, сред тях е и посрещането на влизащите в града по време на Руско-турската освободителна война руски казаци и български опълченци, вижда се и образът на поета Петко Рачов Славейков, който за кратко време е и първи кмет. Паметливи старозагорци разказват, че светските сюжети са били специално поръчани от тогавашния владика , митрополит Климент /Кино Радев Кинов/.

Митрополитският храм ”Свети Димитър” е построен през 1859-1861г. ,по време на турското робство е известен с името „Попската къща“ или „Папаз еви”, тъй като се е ползвал едновременно и за църковен храм, и за училище.

По време на освободителната  война /1877-1878 г. / при опожаряването на Стара Загора на 31 юли, църквата е полуразрушена. В нея по най-жесток начин са намерили смъртта си стотици миряни, укрили се от турския ятаган.

Още от изграждането на храма, вторият престол е бил отреден за светите братя Кирил и Методий. Това и до ден днешен може да се прочете върху южната дървена порта на църквата, преди време обаче по решение на тогавашния  митрополит Галактион, престолът е заменен със ”Свети Игнатий Старозагорски“.През 1979 година в двора на църквата е възстановена сградата на метоха на Хилендарския светогорски манастир, който е съществувал в Стара Загора през XVIII-XIX век и е бил един от центровете на духовното възраждане в града. В църковния двор са погребани владиците Павел /1882-1940/  Климент /1897-1967/ и Панкратий /1926-1998/  през м.г. там бе положено и тялото на починалия от COVID-19 оперен певец Камен Чанев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.