Световъртеж и болки в слепоочията подсказват скрит астигматизъм

Световъртеж и болки в слепоочията подсказват скрит астигматизъм

Честите емичици са симптом за нелекувано далекогледство

Астигматизмът е състояние, което се получава, когато роговицата е изкривена – вместо да образува сфера, тя е с неправилна форма. Тя се деформира като гърба на лъжица – по-дълга в една посока, отколкото в другата. Тъй като роговицата е с неправилна форма, окото не може да фокусира преминаваща през него светлината.

Така зрението се замъглява, образът се пречупва и изкривява. В резултат човек вижда неясно. Това състояние не е придобито, човек се ражда с него.

Окото се развива още в утробата на майката, а зрението от своя страна, страда от генетично предавени заболявания. Астигматизмът е едно от тях.

Резултатите от проучване, направено в България показват, че 75% от децата на поне един родител с астигматизъм, имат същия проблем. Нещо повече, в 56 на сто са били открити аномалии в рефракцията и на друг член от семейството. Оказва се, че в 66,6 процентта от случаите късогледството също е наследствено, като в повечето случаи то е комбинирано именно с астигматизъм.

Той е често срещано явление и обикновено е налице от раждането. Повечето хора имат лек астигматизъм – рядкост е за роговицата да се е развила по идеално симетричен начин. Но при леки случаи окото може да се приспособи и да фокусира светлината адекватно, поясниха от Националното офталмологично дружество и уточниха, че корекцията обикновено се отнася за отклонение до 0.5.

Обикновено децата с проблемно зрение, което не е коригирано, са неспокойни, разсеяни, успехът им в училище е по-слаб от този на съучениците им. При наличие на късогледство те четат и гледат телевизия от близо. Освен това, тези малчугани виждат ясно на близко разстояние, но надалеч примижават с едното око или често търкат клепачите си. Макар и рядко и по-рядко отколкото тези, които са с нелекувано далекогледство, те се оплакват от главоболие.

За разлика от тях, далекогледите все ги мъчат болки в главата и слепоочията, налицее е и чест световъртеж. Тези симптоми обаче се припокриват изцяло с признацитена астигматизма. Не са редки случаите на зачервяване и образуване на

люспи по ръбовете на миглите.

Често повтарящите се ечемици също могат да се дължат на некоригирано далекогледство. Може да има и "скрито" далекогледство. На деца с нормално зрение, но с някои от тези прояви, при разширяване на зениците е възможно да се открие голям диоптър далекогледство. Наличието на астигматизъм дава почти същите оплаквания.

Затова, ако родителите ги забележат у детето си, не бива да му поставят сами диагноза, а да го заведат на детски офталмолог.

Астигматизмът се открива от очен лекар или очен хирург. Той ще прегледа зранието на детето изцяло, за да установи и дали има отклонение в диоптъра и какво е то.

Тъй като хлапетата до 4-годишна възраст трудно могат да отговнорят точно на лекаря, очичките им се тестват с метода ретиноскопия, който включва отразена светлина.

В повечето случаи, астигматизъм може да бъде коригирани чрез носене очила или контактни лещи. Само при прекомерно изкривяване на образа, което е твърде рядко състояние, се прилага операция, наречена рефрактивна хирургия. Целта й е да оформи роговицата. В поснледните години тя се извършва с лазер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.