Световноизвестни икономисти: Федералният резерв да намали паниката с ликвидни инжекции
2

Световноизвестни икономисти: Федералният резерв да намали паниката с ликвидни инжекции

Стив Ханке и Джон Грийнуд дават идеи как да се избегне стагнацията заради коронавируса в статия за „Уолстрийт джърнъл“

Със статия с идеи за мерки за намаляване на паниката, породена от коронавируса, написана от двама световно признати икономисти, излезе „Уолстрийт джърнъл“. Нейни автори са професорът по приложна икономика Стийв Ханке, познат в България като „бащата на валутния борд“ у нас, и Джон Грийнуд, който също е експерт по валутни бордове. Именно той предложи на правителството на Хонконг през 1983 г. да прибегне до въвеждането на такъв. 

Статията беше публикувана в началото на седмицата, като оригиналното й заглавие е „Как федералният резерв може да облекчи паниката с коронавируса“. Само преди няколко часа световните агенции разпространиха новината, че Федералният резерв ще вкара милиони долари във финансовата система, за да успокоят ситуацията. Това е и основната мярка, предложена от авторите на статията. 

В нея се анализират досегашните действия на институцията и се предлагат мерки за облекчаване на ситуацията, като се подчертава, че вече предприетото намаляване на лихвите едва ли ще свърши много работа, но паникьосаните пазари могат да се успокоят и да се избегне рецесията чрез осигуряване на ликвидност. Публикуваме превод на статията:

Разпространението на новия коронавирус вече отприщи икономически хаос. Китайската икономика на практика влезе в застой през февруари. Навсякъде туристическите и бизнес пътуванията се сриват, отлагат се конференции и спортни събития, бяха ударени логистичните вериги за доставки на суровини за продукция на стоки. Този шок при предлагането и търсенето, както и негативните очаквания, че това е само началото, доведоха до паника на финансовите пазари. В последните две седмици борсовите пазари отбелязаха рязък спад, а нестабилността се повиши и ликвидността на пазара на държавни ценни книжа на САЩ – обичайно най-ликвидния пазар в света – пресъхна.

Тези първосигнални реакции са разбираеми. В крайна сметка никой не може да прогнозира продължителността и курса на този бич, а пазарите мразят несигурността. Но ако някой погледне трезво в по-дългосрочен и мащабен план, американската икономика е в добра форма. Най-голямата експанзия в американската история продължава. Балансите са стабилни и има широка финансова подкрепа за продължаващ ръст. Широкото парично предлагане, измерено от Divisia M4, нараства при годишно ниво от 6,9% в сравнение с 4,2% за предходната година.

Азия е епицентърът на избухването на COVID-19. Тя също така е епицентърът на проблемите с веригите за доставки. А те не са нищо повече от платежни вериги в обратен ред. Обичайно се състоят от доставчик на суровини, производител на базисни промишлени стоки, производител на полуготови или частично сглобени продукти и производител и дистрибутор на готова продукция. При всяка фаза има разплащателен поток в обратната посока. Ключови връзки при физическите вериги на доставки са концентрирани в Азия. В същото време финансовата логистична верига, която е в основата на продуктовата логистична верига, е базирана на щатския долар и осигурявана от банките в Япония, Корея, Тайван, Китай и Хонконг. Но достъпът на тези азиатски банки до финансиране в щатски долари е ограничен. Когато проблеми с финансирането в долари се случват на азиатските финансови пазари, те рикошират към американските банки и в крайна сметка към федералния резерв като краен доставчик на долари или дилър от последна инстанция.

Тези проблеми с финансирането вече започнаха да се проявяват на паричните пазари в САЩ. Дилърите са загрижени, че в следващите две седмици ще се нуждаят от кеш, за да посрещнат търсенето от банките, с които работят в Азия, и да се подсигурят, че ще могат да наддават в предстоящите търгове на министерството на финансите на САЩ.

Как трябва да реагира Федералният резерв? Миналия вторник Федералният комитет за отворен пазар реши да намали с 50 базисни пункта основния лихвен процент. Централните банки и коментаторите по света издигат до степен на фетиш лихвените проценти. Те аплодираха действието на Федералния резерв, защото смятат, че промените са индикатор за паричната политика на централната банка на САЩ.

Те смятат, че в смутни времена по-ниските основни лихви са антициклични и съответно желателни. Но сега банките смятат, че остават без или поне почти без инструментариум, тъй като лихвените проценти са близки да нулата и дори на отрицателни нива. Изведнъж, в неочаквано обръщане на позицията, централните банки се оказаха най-шумните застъпници на фискалните стимули.

Фокусът върху лихвените нива се заражда с Джон Мейнард Кейнс и оттогава се проповядва от кенсианците. Помислете обаче за това – по време на депресията, при срутването на пазарите през октомври 1929 г., дисконтовата лихва е била 6%. Към април 1931 г. тя пада до 1,5%, което според много хора е сигнал за отслабена парична политика. Но лихвените проценти далеч не са единственото, което е паднало надолу. Същото се е случило с паричното предлагане, което всъщност показва, че паричната политика е била твърде затегната. Лихвените проценти като мярка на федералната парична политика са били и са не по-добри от летене при ниска видимост.

Днешната парична политика е откъсната от реалността и нуждите на пазарите. Тя се базира на заблуждаващи теории за това какво може да се постигне посредством лихвените проценти. А всичко опира до осигуряването на правилния обем финанси – правилното количество пари.

Добрият отговор на настоящата нестабилност е да се следва класическата сентенция на Уолтър Бейджхот. Федералният резерв трябва да предостави ликвидност, за да се справи с паниката – независимо дали чрез инструменти като количествено облекчаващи покупки на дългосрочни облигации, чрез сделки със съкровищни бонове, чрез репо-сделки или – най-важното - чрез увеличаване на обемите доларови суапове за банките на Япония, Китай, Южна Корея, Тайван и Хонконг.

Ако Федералният резерв предприеме действия за облекчаване на финансовия стрес на пазарите чрез ликвидни инжекции, паниката ще намалее и рецесията ще може да се избегне. Инжекциите лесно могат да се спрат след това, за да не генерират впоследствие инфлация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.