0

Носителката на Грами и любимка на Зубин Мета, световнопризнатата цигуларка Мидори ще изнесе концерт със Софийската филхармония на 13 юни. 

Носителката на Грами и любимка на Зубин Мета, световнопризнатата цигуларка Мидори ще изнесе концерт със Софийската филхармония на 13 юни. 

Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров тя ще представи Първия концерт за цигулка на Сергей Прокофиев.
Програмата на вечерта допълват световната премиера на Сюита за брас и ударни инструменти  от Себ Скели със солисти от ударната група на Филхармонията и темпераментните Румънски танци от Бела Барток.

Звездата на Мидори изгрява на 11-годишна възраст, когато Зубин Мета я кани да участва в новогодишния концерт на Нюйоркската филхармония. На 14 години прави и първия си запис под диригентството на Пинкас Цукерман. Оттогава Мидори е сред най-уважаваните цигулари в света, а концертите й се превръщат в събития за меломаните.
Мидори удивява публиката , обединявайки изящна прецизност и интимен израз. Свирила е с водещите симфонични оркестри в Лондон, Чикаго и Сан Франциско, Берлинската и Виенската филхармония и Камерния оркестър на Малер. Сътрудничила си е с такива изключителни музиканти като Клаудио Абадо, Емануел Акс, Ленард Бърнстейн, Кристоф Ешенбах, Даниел Хардинг, Пааво Ярви, Марис Янсонс, Йо-Йо Ма.
Мидори печели Грами за цигулковия концерт на Хиндемит, записан под палката на Кристоф Ешенбах със симфоничния оркестър на NDR.
През 2021 г. тя ще бъде отличена с престижната награда на Центъра "Кенеди" като признание за художествените постижения през целия ѝ живот.
Мидори развива хуманитарна и образователна дейност. Тя е основала и управлява няколко организации с нестопанска цел, включително Midori & Friends, които предлагат музикални програми за младежи и общности в Ню Йорк, и MUSIC SHARING, базирана в Япония фондация, която представя както западната класическа, така и японската музикална традиция на младежите чрез програми в училища, институции и болници. Тя е Посланик добра воля на ООН.
Това е втората среща на Мидори с маестро Найден Тодоров, след като през ноември 2020 г. те изнесоха съвместен концерт с Истанбулския филхармоничен оркестър "Борусан".

Мидори свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „бившият Хуберман“ от 1734 г. Тя използва четири лъка - два на Доминик Пекат, един на Франсоа Пекат (известни френски лютиери от 19 век) и един на Пол Сифрид ( американски майстор на лъкове).

Билети за забележителното събитие са налични на касат ана зала „България и в Ивентим.