0

С ветовноизвестните специалисти проф. д-р Улрих Костабел от Германия и проф. д-р Улрих Шпекс от САЩ събраха над 140 пулмолози на лятно  училище, организирано от Българското дружество по белодробни болести, съвместно с Българското дружество по нефрология.

Световноизвестните специалисти проф. д-р Улрих Костабел от Германия и проф. д-р Улрих Шпекс от САЩ събраха над 140 пулмолози на лятно  училище, организирано от Българското дружество по белодробни болести, съвместно с Българското дружество по нефрология.

Те пристигнаха във Ваканционен клуб „Ривиера“ в курорта „Златни пясъци“ край Варна, за да научат от световните авторитети най-новото в областта на васкулитите и редките болести на белия дроб.

Проф. Улрих Костабел представи темите „Асоциирани с болести на съединителната тъкан ILD, диагноза и лечение“, „Еозинофилни белодробни болести (Churg-Strauss)“, „Бронхоцентрична грануломатоза верзус лимфоматоидна грануломатоза“ и „Редки IIPs: Плевропаренхимна фиброеластоза (PPEF) и LIP“.

Проф. Костабел е професор по медицина и ръководител на Клиниката по пулмология и алергология към Ruhrlandklinik в град Есен, Германия. Той е президент на Световната асоциация по саркоидоза и други грануломатози (World association of sarcoidosis and other granulomatous disorders – WASOG). От 1998 г. е председател на групата за изследване на бронхоалвеоларен лаваж. Бил е главен редактор на Европейския респираторен журнал. Експерт номер едно за интерстициални болести в Европа и водещ експерт в света.

Колегата му проф. Улрих Шпекс от Клиника Мейо, САЩ, запозна участниците с новости в изследванията на „Васкулити - клинична манифестация“, „Дифузна алвеоларна хеморагия“, „ANCA-асоциирани васкулите: поведение“ и  „ANCA-асоциирани васкулите: мимикнрия (клинични случаи)“.

Проф. Шпекс защитава докторската си степен в Университета в Бон, Германия, и продължава със следдипломна квалификация по биохимия в Института „Макс Планк“ в Мюнхен. Той е професор по медицина в Mayo Clinic Rochester  в САЩ и има дългогодишен интерес към ANCA-асоциираните васкулити.

Работи върху методологията на тестване на васкулитите и проучва новите терапии. Един от най-добрите познавачи в света на грануломатозните заболявания, васкулитите и редките белодробни болести.  

 Модератори в отделните сесии бяха уважавани български учени и специалисти. Лятното училище на БДББ завърши с връчване на сертификати на участниците.