0

С ветовноизвестни певци идват за 90-годишния юбилей на големия писател Антон Дончев, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Световноизвестни певци идват за 90-годишния юбилей на големия писател Антон Дончев, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Те ще пеят в негова чест на 14 септември в зала 3 на НДК, а режисьорът акад. Пламен Марков е подготвил цял спектакъл за честването на кръглата годишнина на автора на „Време разделно“. Имената на артистите обаче остават в тайна до понеделник, за да бъдат изненада за 500-те гости, които са поканени на тържеството. Организатори на юбилейната вечер са Съюзът на писателите и Българската академия на науките. Тя ще протече като събрание, а след това ще има и наздравица с чаша вино в чест на рицаря на словото. Историкът проф. Андрей Пантев пък е подготвил реч за именития рожденик, а няколко организации подготвят да му връчат и специални награди. 90-годишнината на Антон Дончев ще протече като в приказките и още на следващия ден ще има тържествена вечеря, подарък за него от бизнесмена Ангел Симеонов. „В неговия хотел „Анел“ има нова арт зала, която ще бъде тържествено открита в моя чест. Ще се съберем доста приятели, ще има и специална програма“, издаде още писателят.

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. На този ден източноправославната църква отбелязва Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен, затова денят е по-известен като Кръстовден. Пожарникарите почитат своя професионален празник, а литературните кръгове честват своя колос. „Не харесвам да ме наричат патриарх, нито се чувствам на 90. Не знам как хората очакват да се чувства човек на 90. На крака съм, радвам се на живота, защо трябва да има цифра“, обясни пред „Телеграф“ Дончев.

За 90-ия юбилей на писателя имаше планове да излезе първият епизод на холивудския сериал по неговия роман „Странният рицар на Свещената книга“. Книгата излезе през 1958 г. и разказва за пренасянето на Свещената книга на българските богомили до албигойците в Южна Франция и битката при Монсегюр през 1244 и времето на Албигойския кръстоносен поход, организиран от Римокатолическата църква. Романът всъщност е преработка на сценария „Еретиците“, който съществува в различни варианти на пет езика, писани с участието на чужденци. Съществува и нелегално копие плагиат на сценария в Холивуд със заглавието „Свещеният терор“, подписано от световноизвестен американски писател и сценарист. Има още един вариант плагиат с участието на известен американски режисьор. Романът се различава от сценария – на екрана се срещат и борят двама мъже, докато в романа единият се бори с призрак, който сам е създал. Романът в България има тираж няколко десетки хиляди екземпляра и преводи на десет езика. Той печели литературната награда „Балканика“ за най-добър роман на народите на Балканите. „След вашия материал по темата миналата година от САЩ започнаха да се обаждат да питат какво става. Преговорите вървят бавно, а заради пандемията всичко се отложи за неопределено време“, разкри пред „Телеграф“ писателят.