0

С офия става световна столица на спонтанната комедия от 24 до 30 септември. За Третия международен фестивал на импровизационния театър у нас пристигат най-изявените майстори в жанра на създаването на шоу на мига.

София става световна столица на спонтанната комедия от 24 до 30 септември. За Третия международен фестивал на импровизационния театър у нас пристигат най-изявените майстори в жанра на създаването на шоу на мига.

Топимпровизатори от 13 държави на 4 континента, сред които САЩ, Холандия, Испания, Италия, Австралия, Израел, България и др., ще водят 22 уъркшопа със специфични актьорски похвати, а утвърдени трупи ще покажат завладяващите си представления.

„В България вече може да се говори за общество от импровизатори, които са запознати с най-новите световни похвати от първоизточниците им. Практикуването на този вид изкуство сближава хората и ги кара да преоткрият творческия си потенциал“, обяснява

Златин Цветков – ученик на проф. Крикор Азарян

и основател на „ШиЗи Импро Театър“, който организира мащабното събитие. Според него e изключително радостно, че страната ни вече е разпознаваема на световната карта на тази сравнително млада артистична форма.

Преподавателите на тазгодишното издание са водещи фигури в областта, а някои от тях организират едни от най-големите фестивали – тези в Барселона, Амстердам и Канбера. Сред специалните гости е Стейси Смит, която идва от родното място на лонгформ импровизирането – Чикаго. Тя е главният мотор на ежегодния Chicago Musical Improv Festival и играе на всички големи сцени за това изкуство. В София Стейси ще проведе уникален 5-дневен интензивен уъркшоп по музикална импровизация в бродуейски стил. Участници от 5 държави ще се включат в него.

Всяка от 7-те фестивални вечери публиката ще има шанса да се наслаждава на

3-часови комедийни шоупрограми

на камерната сцена на театър „Сълза и смях“. На 24 и 25 септември те ще бъдат на български език, на 26, 27, 28 и 29 – на английски, а на 30 септември – и на двата езика. Ще се представят професионални трупи от България, САЩ, Дания, Германия, Белгия, Гърция и Румъния, спектакли на любителски трупи, както и смесени групи от съпътстващите уъркшопи, в които освен български участници ще има над 30 души от цял свят.

Много и различни са атрактивните шоута на фестивала. Стейси Смит ще представи моно мюзикъла StaceJam. Берлинската трупа Ladies and Gentelman пък ще създаде история, базирана на реални емоции, комбинирани с безумни ситуации, драма, комедия и ежедневни фантазии. Взаимоотношенията между хората изследва екзотичният наративен дует Hic Leones Sunt. Трупата от Копенхаген Fallen Sundays ще покаже мюзикъл, базиран на предложение от публиката.

Съвременният импро театър води началото си от 50-те години в САЩ и набира все повече изпълнители и фенове, превръщайки се в настъпваща нова вълна. Това е театър без драматургия, декори и режисура, а зрителите задават посоката на действие. Всичко се случва „тук и сега“ и всеки спектакъл е непредсказуем и уникален.