0

В сяка година събитието НОЩ Пловдив избира определено пространство в града под тепетата, което с помощта на съвременното изкуство преоткрива за своята публика. През 2019-а основната кураторска програма се казва “Общо място” и е подготвена от Владия Михайлова, която се фокусирана върху Стария град и се стреми да покаже различни от познатите му образ и атмосфера. Между 13 и 15 септември включените в НОЩта проекти ще се разположат от Източната порта до Данчовата къща и Къща Стамболян, приканвайки зрителя да влезе сякаш през “задния” вход на Стария град, слабо познат за туристите и дори за жителите на Пловдив.

Всяка година събитието НОЩ Пловдив избира определено пространство в града под тепетата, което с помощта на съвременното изкуство преоткрива за своята публика. През 2019-а основната кураторска програма се казва “Общо място” и е подготвена от Владия Михайлова, която се фокусирана върху Стария град и се стреми да покаже различни от познатите му образ и атмосфера. Между 13 и 15 септември включените в НОЩта проекти ще се разположат от Източната порта до Данчовата къща и Къща Стамболян, приканвайки зрителя да влезе сякаш през “задния” вход на Стария град, слабо познат за туристите и дори за жителите на Пловдив.

Срещата на многовековните традиции с различни културни влияния ще бъде представена във видео-инсталацията на японската артистка Саори Хала - “Един кон не би се обезспокоил”. Заснемането й се случва преди броени дни из улиците на Стария град, където Хала изследва границите от перспективата на ездача. За целта на танцовия филмов проект, авторката напомня за Османската империя през 14-ти век – време, в което българите не са можели да строят своите християнски храмове по-високо от нивото на погледа на човек, яздещ кон. “Именно забраната е причината някои църкви в България да са полувкопани. Очевидно конете са били символ на силата, потисничеството и йерархията, проявявани по това време”, казва Саори.

Основната изложба в кураторската програма “Общо място” ще е в Данчовата къща. Дор Гуес, Нилбар Гюреш, Зуза Голинска, Даниела Костова, Селма Селман, Калин Серапионов, Катержина Шеда ще представят свой прочит на понятието общност, изследвайки промените и възможността човек да се реализира сред другите. Фокусът върху индивида, неговите права на избор и взаимоотношенията му с другите са в основата на творбите.

Сред специалените проекти, подготвени за НОЩ-та е и платформата Creative Media Lab, с куратор Петко Танчев, която е свързана с различни практики и естетически платформи в пресечната точка между изкуството и новите технологии. Проектът разширява художественото съдържание на НОЩ Пловдив като създава интерактивна, лабораторна среда и среща публиката със съвременни медийни артисти, програмисти и други професионалисти в областта на дигиталното изкуство.