0

Г олямата дама на оперната сцена – сопраното Красимира Стоянова, ще блести в Зала 1 на НДК на 21 декември в концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Чайковски.

Голямата дама на оперната сцена – сопраното Красимира Стоянова, ще блести в Зала 1 на НДК на 21 декември в концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ от Чайковски.

Тя ще се превъплъти в партията на Татяна редом с талантливите си колеги Атанас Младенов – баритон, в партията на Евгений Онегин; Михаил Михайлов – тенор и лауреат на редица оперни конкурси, като Ленски; мецосопраното Виолета Радомирска, която през настоящия сезон дебютира на сцената на Миланската скала – като Олга; Иво Станчев – бас, като Княз Гремин. Концертът е копродукция на БНР и НДК и е с участието на Симфоничния оркестър и хора на БНР с диригент Павел Балев.

Носителка на почетната титла „камерзенгерин“ на Щаатсопер – Виена, Красимира Стоянова е постоянен гост-солист на държавната опера. Международната й кариера се развива бързо и отвежда сопраното в най-престижните оперни театри и концертни зали по света – Метрополитън и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера „Ковънтгардън“ и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойчеопер, Концертхаус в Берлин и много други. През годините сопраното пее в концерти под диригентската палка на Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Сейджи Озава, Мюнг-Вунг Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др. Рециталите на Красимира Стоянова „Славянски оперни арии”, „Верди арии“ и „Веризмо“, съвместно с маестро Балев, получават Международната награда за класическа музика за 2012, както и годишните награди на немската музикална критика за 2012, 2014 и 2017 г.

Билетите за концерта вече са в продажба на цени от 25 до 60 лв., както и ВИП билети от 80 лв. За ученици, студенти и пенсионери билетите са с 20% отстъпка, а за деца до 12 години билетът е 10 лв.