Световната банка помага на България за Зелената сделка

Световната банка помага на България за Зелената сделка

Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка) ще консултира България при подготовката на териториални планове за преход във връзка със Зелената сделка. Институцията ще помогне за осем региона в страната, като за целта е подписано споразумение между нея и Министерство на енергетиката, одобрено от Министерски съвет (МС).

Споразумението на стойност 2.5 млн. лв. бе подписано на 30 септември 2020 г. в София. Средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Добро управление“ 2014 - 2020 г. Осемте региона, за които ще помага международната банка, са Стара Загора, Перник, Кюстендил, Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. Изготвените териториалните планове трябва да са съобразени с Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата, и да определят най-засегнатите територии, които се нуждаят от подкрепа.

На заседанието си днес МС одобри актуализирана рамкова позиция по Съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и до Комитета на регионите „Европейска зелена сделка".

С актуализираната позиция България отбелязва, че би могла да подкрепи идеята за 55% по-малко емисии на въглероден двуокис до 2030 г., стига да има осигурени адекватни компенсаторни механизми. „Необходимо е да бъде гарантирано балансирано и справедливо разпределение на ползите и тежестите, съпътстващи прехода, между отделните държави членки. Постигането на така декларираните по-амбициозни цели ще бъде предизвикателство за България, поради което ще бъде необходимо адекватно финансиране, особено в рамките на бюджета на ЕС, при отчитане на националните нужди и специфики”, пише в позицията, като се допълва, че финансовите инструменти на ЕС следва да съдействат за постигане на плана.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.