Световната банка: БВП на България ще се свие с 3.7 на сто през 2020 г.

Световната банка: БВП на България ще се свие с 3.7 на сто през 2020 г.

Икономиката се възстановява след 1 година

Икономиката на България ще се свие с 3.7% през 2020 г. Така страната ще изпадне в рецесия поради въздействието от разпространението на COVID-19 върху износа и вътрешното търсене. Това прогнозират експерти в пролетната икономическа актуализация на Световната банка за Европа и Централна Азия. 

Очакванията за 2021 г. обаче са по-оптимистични – икономиката ни ще се възстанови и ще реализира 3.9% ръст. През 2020 г. инфлацията ще бъде около 1.4%, а догодина ще се повиши до 2.1%. От числовите прогнози на експертите личи очакването им през 2021 година шокът да бъде преодолян.

Докладът включва България, Унгария, Литва, Полша, Сърбия, Беларус, Украйна, Грузия и Казахстан. Според данните растежът на развиващите се пазари в Европа и Централна Азия вече се е забавил до 2.2% през 2019 г. от 4.3% през 2018 г.

В региона БВП ще се свие с 2.8% през тази година,докато по-лошият сценарий включва по-дълбока рецесия, като растежът ще се свие с 4.4%. „Пандемията ще подкопае краткосрочните очаквания чрез по-слабо вътрешно търсене, ще окаже по-нататъшен натиск върху цените, ще наруши глобалните и регионални вериги за доставки, ще намали пътуванията и търсенето на износ от региона", пишат експертите в доклада. 

Бедните и уязвимите групи ще понесат много тежко икономическите последици от здравната криза, смятат от Световната банка. Тя предупреждава, че трябва да се обърне специално внимание на здравната система. Следващата година е възможно търсенето в региона да се възстанови, като БВП може да се увеличи с до 6.1%. Това обаче зависи кога ще се облекчат и премахнат мерките за ограничаване разпространението на вируса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.