ПРОГНОЗА: Ръст на БГ икономиката с 2,6%

ПРОГНОЗА: Ръст на БГ икономиката с 2,6%

Световната банка (СБ) очаква икономиката на България да нарасне с 2,6% тази година и с 3,3% догодина. Оценката, съдържаща се в пролетния доклад, публикуван на сайта на институцията, е понижена спрямо януарската със съответно 0,7 и с 0,4 процентни пункта.

Банката е подобрила оценката си за миналата година до спад от 4,2% на българския брутен вътрешен продукт (БВП), като изтъква, че икономиката ни е била ударена сравнително леко от кризата, предизвикана от пандемията през 2020 година. Бавните темпове на ваксинация обаче предполагат, че рисковете, свързани с пандемията, ще останат високи поне до третото тримесечие на 2021 година, се предупреждава в частта за България. Занапред експертите на СБ съветват българските политици да оттеглят постепенно фискалната подкрепа и да използват разумно безпрецедентното количество средства от ЕС.

Най-големите рискове за перспективите произтичат от епидемиологията на вируса и правителствената програма за ваксинация, която зависи не само от наличността на ваксини и организирането на процеса, но и от нагласите на населението.

Институцията очаква инфлацията в страната ни да се ускори до 3,2 и 3,3% съответно през тази и идната година.

За 2021 г. се прогнозира бюджетен дефицит от 1,9% от БВП, който през 2022 година ще се свие до 1,5%. Държавният дълг обаче ще нарасне до 26,6% и 26,7% през разглежданите две години, сочат оценките на СБ за България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.