Светлинното шоу „Легенди от Аладжа манастир“ край Варна започва от 2 юни и вече ще се провежда в неделя, съобщи уредника на музея и на паметникa на културата, Валери Кинов.

„Сменяме фиксирания ден – миналата година беше само в събота. Тази година, по желание на нашите партньори от туроператорските фирми, ще го правим в неделя“, обясни Кинов. Той добави, че Аладжа манастир си остава една от водещите исторически дестинации в района, но трябва да се работи повече за нейното популяризиране и сред туриститe, които не идват във Варна за посещения на културни забележителности.

„През миналата година близо 80 хил. души са посетили историческия скален обект. Не съм специалист, за да прогнозирам, но чувам в интервюта на специалисти от туристическия бранш, че с 20% по-малко са записванията. Така ли е, или не е така - не знам. Но не виждам голям наплив. Макар, че все още сме в началото на сезона, а туристическия поток по-масово започва да се проявява в началото на юни.

Информацията ми е, че по-голяма част от групите ще пристигнат в края на този месец и началото на юни“, заяви уредникът. В края на месец април Аладжа манастир беше включен в списъка на 100-те национални туристически обекта, което може да доведе до увеличение в броя на туристите.

„Аладжа манастир е водеща дестинация, като част от културно-историческото наследство на България, част от този културно-исторически туризъм, но мисля, че много повече трябва да се желае и да се обърне внимание от страна на туроператорските фирми“, каза още Кинов. Той допълни, че манастирът работи с различни фирми, които дори водят групи туристи от Бургас, но има нужда и по-голяма активност и организация от страна на курортните комплекси.

Светлинното шоу „Легенди от Аладжа манастир“ е изграденo по мотиви от книгата на Валери Кинов „Легенда за Аладжа манастир“, като включва и елементи, които представят културното наследство на племената и народите, населявали Варненския регион от дълбока древност. Спектакълът е с продължителност 30 минути и се провежда вечер от 21 часа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Туристическата индустрия в Хърватия иска още чужди работници

Хърватската туристическа индустрия, главен мотор на икономиката, призова в петък правителството да допусне повече чуждестранни работници в сектора, за да има достатъчно персонал в барове и ресторанти в разгара на туристическия сезон, съобщи Reuters.

Непълнолетните, наети в туризма, са 2 пъти по-малко от чуждестранните работници

387 деца са пожелали да се трудят през лятото, предимно като сервитьори и кухненски персонал, твърди шефът на Регионалната инспекция по труда във Варна, инж. Иван Иванов. Те ще работят предимно като сервитьори и кухненски персонал,пикола, продавачи на сладолед и закуски.