Светлана Ангелова: 60% от пенсионерите ще вземат коледни добавки

Светлана Ангелова: 60% от пенсионерите ще вземат коледни добавки

Платеният отпуск по време на майчинство няма да отпадне

Квотите за работодателите остават в Закона за хората с увреждания, каза в интервю пред "Монитор" Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия в НС

- Г-жо Ангелова, трябва ли платеният годишен отпуск по време на майчинство и болнични да отпадне, както искат работодателите? Въпросът предизвика бурни дебати в обществото.

- Бизнесът го предложи, изхождайки от интереса си за осигуряване на работна ръка, без да си дава сметка, че ако бъде прието, ще има негативен ефект. Тази тема не подлежи на обсъждане, тъй като категорично нямаме намерение да променяме платения годишен отпуск по време на майчинство. Според мен по-добрият вариант е да се търсят мерки, които да накарат жените да се върнат по-рано на работното си място. Те трябва да имат избор дали да останат вкъщи, или да се трудят, затова и миналата година с промените в Кодекса за социално осигуряване направихме първите крачки към това. Ако се върнат към служебните си задължения, преди рожбата им да е навършила годинка, освен заплатата майките ще получават и 50% от майчинството. Друг стимул е откриването на повече детски градини и ясли, които да бъдат достъпни за всички. Впрочем има много добри примери за създаването на ведомствени детски заведения към самите фирми.

- Вече мина повече от година, откакто бяха въведени тези стимулиращи мерки. Каква е равносметката?

- Ефект със сигурност има, защото от данните на НОИ става ясно, че след приемането на промяната броят на майките, които са се върнали към служебните си задължения, преди децата им да навършат година, се е увеличил.

- В държавното обществено осигуряване обезщетението за отглеждане на дете от една до две години е замразено на 380 лв. Наложителна ли беше мярката и защо?

- Размерът на обезщетението не е увеличен с цел майката да може да се върне по-рано на работното си място. Впрочем България е първенец в ЕС по най-дълго платено майчинство – 410 дни платен отпуск при бременност и раждане и отпуск за отглеждане на дете между 1- и 2-годишна възраст. Това е един вид подкрепа на майките, която цели увеличаване на раждаемостта и противодействие на демографската криза. Точно защото демографските показатели в страната ни не са от най-добрите, дългото платено майчинство трябва да се запази.

- Предстои гласуване на бюджета за 2019-а, така че няма как да не ви попитам как гледате на социалните мерки, заложени в него?

- Смятам, че това е един от най-добрите бюджети за последните години. Знаете ли, някои го наричат щедър, други - социален, но според мен цифрите сами говорят. Рекордите в него са в няколко основни насоки – ръст на доходите, ниска инфлация около 3%, минимален дефицит, ръст на икономиката, увеличение на пенсиите от 1 юли с 5,7%. В този ред на мисли таванът им, който дълги години беше замразен, от догодина ще бъде значително увеличен - от 910 лв. на 1200 лв. Сред достойнствата на бюджета са още повишаването на минималната работна заплата на 560 лв., ръстът на бюджетните и учителските заплати. В социалното министерство пък ще бъдат насочени 200 млн. лв. повече. От тях 40 млн. лв. са за повишаване на размера на енергийните помощи, а 150 млн. лв. са отпуснати лично по настояване на премиера Бойко Борисов за политики за хората с увреждания.

- Финансовият министър Владислав Горанов каза, че вероятно кабинетът ще отпусне около 50 млн. лв. за коледни добавки на пенсионерите, като принципът на разпределението им най-вероятно ще е както по Великден. Тогава бяха по 40 лв., а пенсионерите ги определиха като „подигравка“. Опасявате ли се, че и сега може да се получи така?

- Даването на великденски и коледни добавки при икономии в бюджета е една последователна политика на правителството. Размерът им все още е дискусионен въпрос, но до средата на ноември ще е ясна точната сума. Понеже финансовият ресурс е ограничен, затова сме приели принципа да дадем на тези, които са с най-ниски пенсии, до линията на бедност. Въпреки това искам да подчертая, че около 60% от пенсионерите ще получат коледни добавки.

- Отбелязахте, че финансовият ресурс за политиките за хора с увреждания е значително увеличен, но не можем да подминем и протестите на майки на деца с увреждания. Дори имаше упреци, че реформата е нямало да се случи, ако не са били те.

- Не мисля, че е точно така, защото социалното министерство беше заложило разработването на нов закон за хората с увреждания и нов закон за социалните услуги. Този за хората с увреждания целеше да отговори на изискванията на конвенцията за правата на хората с увреждания и смятам, че постигна своята цел. Той има максимална подкрепа - както от национално представителните организации на и за хората с увреждания, така и от протестиращите майки. Голяма част от предложенията и на двете групи бяха приети в този закон. Става въпрос за създаването на държавна агенция за хората с увреждания от 2021 г., национални програми за изграждане на достъпна среда и лична мобилност, създаване на центрове за защитена заетост и квоти за работодателите. Индивидуалната оценка пък е ключът към финансовата подкрепа. Съвсем скоро предстои да бъде финализиран - петък е крайният срок за предложения за промени между първо и второ гласуване. Всъщност няма да има съществени промени по отношение на закона за хората с увреждания между двете четения. По-скоро ще бъдат синхронизирани текстовете с останалите закони, към които има препратки.

- Кой да застане начело на съвета за интеграция на хората с увреждания обаче, се оказа спорна точка. Протестиращите майки са против той да бъде председателстван от ресорния вицепремиер Валери Симеонов заради думите му към тях. В същото време обаче не приемат и предложението на ГЕРБ между първо и второ четене в закона да бъде записано, че ще се оглави от социалния министър Бисер Петков.

- Наистина този текст в закона за хората с увреждания създаде напрежение сред протестиращите майки на деца с увреждания, затова и ние заявихме, че подлежи на промяна между първо и второ гласуване. Вариантите са два – или да остане както е в момента, а именно социалният министър, или думата „ресорен“ да бъде премахната от основния текст и да остане само вицепремиер. Все още този въпрос предстои да се обсъжда. Протестиращите майки настояват да остане само вицепремиер, докато според нас най-добре би се справил с тази задача социалният министър, защото той е най-запознат с политиките за хората с увреждания.

- Реални ли са опасенията на работодателите, че квотите за наемане на хора с увреждания са „данък инвалид“? Има ли вероятност между първо и второ четене квотите да отпаднат от законопроекта?

- Няма вероятност този текст да отпадне, а що се отнася до съпротивата на работодателите и техните аргументи, смятам, че те са неоснователни. Квотите са стъпка в правилната посока, защото едно от най-големите предизвикателства от политиките за хората с увреждания е да им гарантираме възможност за заетост. Такива квоти имаше досега в държавната администрация и нямаше никакъв проблем с реализирането им. В подзаконовата нормативна уредба ще бъде регламентирано в кои производства ще бъдат освободени от санкция, защото работата не позволява да бъде изпълнявана от човек с увреждане. Освен това, ако в бюрата по труда нямат подходящото лице, което да предложат на работодателя, той също няма да бъде санкциониран. Всичко ще бъде разписано конкретно в подзаконовата наредба, така че да не се създават възможности за вратички, с които фирмите да заобикалят закона.

- В закона е записано, че санкцията за работодателя е 30% от минималната работна заплата. Не се ли опасявате, че бизнесът ще предпочете да плати тази сума вместо цяла заплата?

- Не смятам, че ще се стигне до това, защото лицата с трайни увреждания по нищо не отстъпват на останалите работници. Освен това по ОП „Развитие на човешките ресурси“ могат да преминат различни обучения, квалификации и преквалификации.

- Кое тогава се оказва препъникамък за трудовата интеграция на хората с увреждания?

- Не мога да ви кажа, още повече че в законодателството ни има стимулиращи мерки за насърчаване на работодателите, които наемат такива хора. За различен период от време държавата поема минималната работна заплата и осигуровките им.

- В управленската програма на правителството е заложено постигане на близо 2% принос на социалните предприятия в БВП на страната. Успяхте ли да го постигнете?

- Само преди няколко седмици парламентът прие съвършено нов закон за предприятията за социалната и солидарната икономика. Той е разработен във връзка с управленската програма на правителството, като целта, която си поставя, е развитието и насърчаването на стопански отрасъл със социална насоченост в посока на заетост, социално включване, жизнен стандарт на уязвими групи от населението. У нас и преди приемането на този закон имаше социални предприятия, които сами се бяха определили като такива. Според статистиката те са над 1400. Една от идеите на закона е да даде ясен регламент и рамка що е това социално предприятие. Тепърва, след като имаме такъв закон, ще видим дали ще има по-голям интерес към този сектор.

Визитка:

Родена е на 9 юни 1969 година в Горна Оряховица

Завършила е социални дейности, финанси и психология

Специализирала е здравен мениджмънт

Заместник-председател на комисията по труда и социалната политика

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.