Светлан Стоев пред северномакедонския си колега Буяр Османи: Гледаме в една посока

Светлан Стоев пред северномакедонския си колега Буяр Османи: Гледаме в една посока

„Като приятели и колеги гледаме в една посока. Въпросът е дали ще осъществим желаната перспектива по дългия или по краткия път.“. Това заяви външният министър Светлан Стоев, който се срещна външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в Анталия в рамките на заключителния форум на ротационното председателство на Турция на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). 

Двамата министри обсъдиха двустранните отношения и европейската перспектива на Република Северна Македония.

Министър Светлан Стоев изтъкна приемствеността и последователността в българската външна политика спрямо евроинтеграцията на Република Северна Македония. За България е от ключово значение изпълнението на Договора от 2017 г., като позицията ни се основава на Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Светлан Стоев увери, че няма по-заинтересована страна от България Република Северна Македония да стане член на ЕС. Страната ни е отворена за диалог и продължава да работи активно за изграждането на позитивна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията.

България очаква конкретни стъпки от Република Северна Македония по изпълнението на договореностите между двете страни, подчерта Светлан Стоев и добави, че прагматичният път е печелившият и за двете страни.

Външният ни министър подчерта, че в лицето на България Република Северна Македония винаги е имала партньор, на когото да разчита и припомни българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато страната ни върна темата за разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани в дневния ред на Съюза.

България продължава да подкрепя този процес, който е двигател за демократични реформи и преход към пазарна икономика, вземайки предвид и принципа на собствените заслуги.

Министър Буяр Османи подчерта значението на постоянната комуникация за позитивното развитие в разрешаването на двустранните въпроси. Той информира българския си колега, че вече е определен икономически съветник, който ще съдейства на българските инвеститори в Република Северна Македония, и го увери, че скоро страната му ще има посланик в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.