Светлан Стоев: Българите зад граница са най-ценният ни партньор при организацията на вота в чужбина
4

Светлан Стоев: Българите зад граница са най-ценният ни партньор при организацията на вота в чужбина

На предстоящите избори за президент, вицепрезидент и Народно събрание работим по организирането на честни и прозрачни избори и максимално добри условия за тяхното провеждане, така че да бъде гарантирано конституционното право на всички българи в чужбина. Те са и най-ценният ни партньор при организацията на изборите в чужбина, разчитаме на тяхното активно участие. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев по време на откриването на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Тази година темата ѝ е “Медии и истина”.

Стоев призова българите зад граница за активно участие при организацията на вота. Той изрази признателността си на българските медии, които информират в чужбина нашите сънародници. По негови думи те им помагат да не се чувстват откъснати от света и да бъдат съпричастни. “Вие нашите сънародници зад граница сте най-влиятелните посланици на страната ни, вашата активност и инициативност като граждани и журналисти дават възможност името на България да се чува и да се знае с добро по цял свят.”, заяви Светлан Стоев.

От своя страна министърът на образованието и науката Николай Денков подчерта значението на българското образование за сънародниците в чужбина.
“С нашите 375 български неделни училища в 43 държави на 5 континента, това е може би най-развитата институция, която поддържа българския дух днес навсякъде по света. Изключително важно е да подчертаем, че тази институция е възникнала от родителите, от децата, които искат да запазят българското в себе си, независимо къде се намират.”, заяви Денков. Той посочи, че от 2009 година насам

броят на българските деца, които се обучават

в българските школа в чужбина, е нараснал

почти 10 пъти,

което показва как подкрепата от държавата би могла да умножи усилията на хората по света да се чувстват българи. “МОН не само ще продължи да подкрепя, но ще увеличи тази дейност, така че всеки един, който иска да получи усещането за досег до държавата, да може да го получи от най-ранна детска възраст.”, допълни министърът. Той заяви, че в близките седмици МОН ще подпише меморандум за съвместна дейност на медиите в чужбина и българските школа зад граница, така че успехът на всяко едно училище да отекне по целия свят.

Форумът с тема “Медии и истина” беше открит в Рилския манастир от Симеон Сакскобургготски, който е лично свързан с Рилската света обител, където е гробът на неговия баща - цар Борис Трети.

“Искам да обърна внимание на три думи, които започват с “о”. Светата обител, с която съм свързан от ранното ми детство с добри и тъжни спомени, но винаги ми е била в сърцето и затова се радвам толкова, че днес сте намерили най-точното място да говорим за истината, в този манастир. Другото е обективността. Мисля, че е ненужно да наблягам на нея, които сте професионалисти, които сте връзката с чужбина и нашата родина, но тази обективност става все по-важна. Ние се намираме в един глобализиран свят, където всичко става светкавично, още по-важно е да бъдем обективни.

Последното “о”, което разбира се, за мен лично е най-важното, това е отечеството.

Може би, защото аз съм живял вън, прокуден толкова години, гледах към това отечество с още по-голяма любов, с всичките си сили и като се върнах, счетох, че беше необходимо да допринеса с нещо директно, ето за това тогава приех да стана премиер, което беше много тежко предизвикателство.”, посочи в обръщението си към българските медии в чужбина Симеон Сакскобургготски. Той посочи важната роля, която имат те да информират българите зад граница за дейността и развитието на отечеството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.