Светлан Стоев: България ще работи по-тясно с ОИСР за цифровата икономика

Светлан Стоев: България ще работи по-тясно с ОИСР за цифровата икономика

България има амбицията да работи във все по-тясно взаимодействие с Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) по всички теми, свързани с развитието на цифровата икономика. Това подчерта министърът на външните работи Светлан Стоев по време на откриването на международна виртуална конференция на тема „Изкуственият интелект и киберсигурността: Изобилие от потенциал“.

Целта на форума е да стимулира дебат за предизвикателствата и възможностите пред цифровия преход на България, както и да допринесе към продължаващите усилия на страната ни по подготовката за членство в ОИСР. 

Във встъпителното си слово при откриването на конференцията министърът на външните работи подчерта значението на изкуствения интелект и въпросите на киберсигурността, които проникват все повече в животa ни. “Отговорността да се приспособим е на всички нас – граждани, бизнеси, администрация, младежи, академични среди, местно управление“,  каза външният ни министър.

Страната ни вече е предприела стратегически стъпки за адаптиране към изкуствения интелект и киберпроблемите с приетата в края на миналата година Концепцията за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г. Предизвикателствата, свързани с цифровата трансформация, заемат и съществено място и в Националния план за възстановяване и устойчивост, който предстои да бъде финализиран.

Министърът на външните работи изтъкна, че насърчаването на конкурентоспособността, както и изграждането на подходяща глобална рамка със съответните регулации и стандарти са от ключово значение за справяне с предизвикателствата, свързани с киберсигурността и изкуствения интелект. Необходимо е да бъде засилен и диалогът между НАТО и ЕС в тази сфера.

„Приемането на Всеобхватна политика на НАТО по киберотбрана бе сред приоритетните задачи на алианса. България участва активно в дискусиите и подкрепи на най-високо равнище инициативата на НАТО за създаване на Ускорител за иновации в отбранителния сектор, както и на Фонд за иновации“, каза външният министър.

В рамките на дискусията бяха обсъдени и въпроси, свързани с баланса между въвеждането на регулации за използването на изкуствен интелект в ЕС и стимулирането на иновативните компании в рамките на Съюза. Бяха представени също така добри практики за дигитализация на публичната администрация от държави като САЩ, Естония и Австрия.

В събитието днес участваха и Гергана Паси, президент на Дигиталната национална коалиция, както и Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи. В конференцията се включиха онлайн и заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, генералният секретар на ОИСР Матиас Корман, българският евродепутат Ева Майдел, съветникът по изкуствен интелект към Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия Юха Хейкила, както и министърът на дигитализацията и икономиката на Австрия Маргарете Шрамбьок.

Форумът, който се провежда на 27 и 28 септември 2021 г. в София, е организиран от Министерството на външните работи, Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Дигиталната национална коалиция, в партньорство с дирекция „Публична дипломация“ на НАТО и фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.