Светилището на Андрей Николов отваря врати в Червената къща
3

Светилището на Андрей Николов отваря врати в Червената къща

Изложбата е позиционирана в малкото ателие, което е изцяло държавна собственост

Националната галерия представя изложба „В ателието на Андрей Николов“ в емблематичната Червена къща на ул. Любен Каравелов“ 15, принадлежала на големия български скулптор и използвана за работна лаборатория и от учениците му. Вернисажът е днес от 17.00 до 20.00 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп до залата.

В уникалното място, свързано с живота и творчеството на Андрей Николов (1878-1959), посетителите ще могат да се докоснат отново до забележителната артистична личност и знакова фигура в развитието на българската скулптура от първата половина на ХХ век. Временната камерна изложба от фонда на Националната галерия включва 17 творби на ваятеля, създадени между 1902 и 1931 г., както и една от неговия учител Борис Шац (1866-1931). За почитта към таланта на Андрей Николов от страна на най-големия художествен музей в България говори и фактът, че в представителната експозиция в „Квадрат 500“ са изложени 22 от знаковите му произведения.

Скулпторът

„пренася“ Италия на своя столичен адрес

„Червената крепост” е построена през 1929 г. не само за семеен дом, но и като творчески оазис. Макар и в самото сърце на София, но недостъпна за шума на оживените околни улици, къщата предлага лабиринти от входове, изходи и множество стълби, които възкачват посетителя към тераси с красиви гледки. Самата атмосфера провокира създаването на изкуство – големи салони, ателиета и леярна. Скулпторът създава обител, носеща неговия темперамент в стил, както самият той отсича: „Никакъв. Мой. Естествено, повлиян от Италия“.

Настоящата изложба е позиционирана в малкото ателие на твореца, което е изцяло държавна собственост, уточни за „Монитор“ директорът на Националната галерия – изкуствоведът Яра Бубнова. Преди няколко месеца – през май, с Червената къща възникна скандален казус: в сайта на агенция за недвижими имоти за кратко се появи обява за отдаване под наем за шоурум, парти център и т.н. на някогашното голямо ателие на твореца, използвано в последните години за театрална и кинозала. Подобни случаи произтичат от

смесения характер на собствеността

върху имота – публична държавна и частна: държавата е мажоритарен собственик на целия имот, но далечен наследник на скулптора пък е мажоритарен собственик на въпросното ателие. Впоследствие обявата бе свалена след реакциите на съсобствениците в лицето на Министерството на културата и на Националната галерия, която стопанисва помещението. „Преговорите с частния съсобственик с цел държавата да откупи неговите части са в ръцете на Министерството на културата и продължават. Но не мисля, че този въпрос може да се реши бързо, тъй като той иска да печели от собствеността си, а ние – да създаваме културно съдържание в нея“, припомни Яра Бубнова.

Изложените сега творби на Андрей Николов по принцип се съхраняват в депата на Музея за социалистическо изкуство и вероятно ще се върнат там след приключване на събитието, макар че по-далечните плановете на заинтересованите културни институции са къщата да стане постоянен музей на художника. Към момента финална дата за закриване на експозицията не е фиксирана и от Националната галерия се надяват тя да остане достъпна за разглеждане колкото се може по-дълго, поне и целия месец октомври.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.