Светият Синод с позиция: Тълкуването на понятието

Светият Синод с позиция: Тълкуването на понятието "пол" показва греха и порока на човешкото съзнание

"Влагането на съдържание в понятието „пол“, различно от биологичното му разбиране, би „конституционализирало“ ново понятие, несъвместимо с българския обществен ред, непознато в националната ни правна система, и би прокарало идеи, несъвместими с изконни нравствени ценности и вярата на светата Православна църква. Това пише Светият Синод до Конституционния съд (КС) в становището си за тълкуване на понятието "пол" на въпроса "Как следва да се разбира понятието „пол“ в Конституцията, и има ли то смисъл, различен от биологичния?". Становището е поискано по образуваното дело №6 на КС.

По него трябва да стане ясно дали когато във върховния закон се говори за пол, се има предвид биологичния, или става въпрос за понятието в по-широк смисъл, популярно като социален пол или джендър. Въпросите до КС бяха отправено от Гражданската колегия на Върховния касационен съд, след като самата тя трябва да излезе с тълкувателно решение при какви предпоставки е допустима смяна на пола при транссексуалните. 

Българската православна църква неведнъж е изразявала позицията си по този въпрос, включително и по обсъждане на Истанбулската конвенция. 

"Само по себе си поставянето на подобен въпрос днес показва до каква степен грехът и порокът са повлияли на човешкото съзнание, така че да поставя казуси, които в близкото минало биха били невъзможни, немислими и невъобразими. Не бива да допускаме едно противоестествено мислене да подменя очевидни истини, както и самата действителност, защото това би било пагубно за нашия народ и за нашата Родина", пише Св. Синод до председателя на КС Борис Велчев.

Вижте позицията ТУК: https://bg-patriarshia.bg/news/365863

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.