Свети Калистрат спечелил за Христос стотици войници

Свети Калистрат спечелил за Христос стотици войници

Божията сила го спасява от смърт с два делфина

На 27 септември Светата ни църква почита паметта на Свети мъченик Калистрат и дружината му, като и на Светите апостоли Марк и Аристарх и Зина.

Свети Калистрат е живял през трети век. Родом бил от Картаген. От детска възраст бил възпитан в християнската вяра. Като възмъжал, станал войник. Той бил единственият християнин в целия легион. Някои от войниците го виждали как ставал нощно време и се молел на Бога. Те съобщили на военачалника Персентин, че той е християнин. А Персентин бил свиреп гонител и мъчител на християните.

Нанесен му бил жесток побой. После бил хвърлен в морето. Но Божията сила го избавила от смърт. Два делфина го изнесли жив на брега. Той излязъл невредим от водата. Като видели търпението на Калистрат при ужасния бой и чудото, станало с него, 49 войници повярвали в Христа. Те били също жестоко бити. След това хвърлени заедно с Калистрат в тъмница. Като него и те проявили голямо мъжество при страданията.

Като видял, че не може и при най-ужасни мъчения да склони Калистрат и другите 49 войници да се откажат от вярата си в Спасителя, Персентин разпоредил всички да бъдат избити. Това станало през 304 г.

По време на мъченията още 135 войници от легиона повярвали в Иисуса Христа.

Те събрали тленните останки на мъчениците ги и погребали с почит, а по-късно съградили и църква над светите им мощи.

Свети апостол Марко, наречен Йоан, за когото свети Лука споменава в книгата "Деяния на светите апостоли", бил поставен от апостолите за епископ на Вавилон и ревностно се подвизавал в проповядването на Евангелието. Той достигнал до такова дръзновение към Бога, че дори и сянката му изцелявала болните.

Свети апостол Аристарх Свети Аристарх, за когото апостол Павел споменава в посланията си, бил епископ на Апамея Сирийска.

Свети Зина бил ученик и сътрудник на апостол Павел. Около 64 година, когато свети апостол Павел написал посланието си до Тит, той се проповядвал на остров Крит заедно с Тит.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.