Свети Григорий покръства арменския народ

Свети Григорий покръства арменския народ

Имен ден празнуват Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена

На 30 септември християните почитат паметта на Свети Григорий, просветител на Армения, и на Света мъченица Рипсимия.

Великият просветител на Армения е роден през 257 г. Той произхождал от знатни и благородни родители, сродници с царския дом на персийския владетел Артабан и на брат му - арменския цар Курсар.

Започнала война между арменци и перси. Григорий, тогава още дете, избягал с родителите си от Армения в Кесария Кападокийска. Там се запознал с християнската вяра и приел Свето кръщение. Григорий се върнал в Армения и постъпил на служба при новия цар Тиридат. Заради вярната му служба царят го обичал много, но като узнал, че Григорий е християнин, Тиридат се разгневил. Започнал да го принуждава да се отрече от християнството и да се поклони на идолите. Григорий не отстъпил от вярата си. Затова бил подложен на тежки мъчения. След това го хвърлили в дълбока яма, за да го уморят. Но всемогъщият Бог го запазил невредим. Той внушил на една благочестива вдовица да спуска всеки ден храна на мъченика. Така Григорий прекарал в тази яма 14 години.

През тия години от Рим избягали и се заселили в Армения, близо до планината Арарат, 37 монахини. Между тях била преподобна Рипсимия, която се отличавала с необикновена красота. Но Тиридат нападнал манастира. Всички сестри били подложени на страшни изтезания и загинали мъченически.

Заради тази жестокост, Бог наказал Тиридат с лудост. Насън сестра му получила указание, че Тиридат няма да се излекува, ако Григорий не бъде изваден от ямата. Мъченикът бил незабавно изваден и пуснат на свобода. Той първо запитал за телата на убитите девойки, които лежали непогребани вече 9 дни. Като събрал разхвърляните им останки, ги погребал недалеч от столичния град. Тук довел болния цар, помолил се горещо за него и тъй го излекувал. По този начин станал отново близък на царя. Добил право да учи народа на християнската вяра и да зове всички към покаяние. Издигнал църква на мястото, където били погребани монахините.

В 301 г. царят изпратил Григорий в Кесария Кападокийска да бъде ръкоположен за епископ. Като се върнал, придружен от много свещеници, той покръстил целия царски дом и цялата страна. Така Арамения става първата държава в света, приела официлано християнската религия. Свети Григорий завършил своя живот през 325 година. Част от неговите мощи се пази в Ечмиадзинския манастир. Той пък е издигнат там, където били погребани Рипмисия и другите девойки мъченици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.