0

Д нес отбелязваме Свети Емилиан Изповедник, епископ на Кизичия. Той е претърпял страдания за истинската Христова вяра при царуването на иконобореца Лъв V Арменец (813-820).

Днес отбелязваме Свети Емилиан Изповедник, епископ на Кизичия. Той е претърпял страдания за истинската Христова вяра при царуването на иконобореца Лъв V Арменец (813-820).

Той нееднократно бил принуждаван да се отрече от поклонението на честните и свети икони, но той, неотклонно следвайки учението на светите отци, не се подчинил. За тази своя вярност към православната вяра понесъл много преследвания от иконоборците, и дори бил затворен в тъмница през 815 г. Понасял всичко с мъжество, с вяра и с надежда, че за страданията си да получи вечното блаженство. След като преминал своя жизнен път в християнско служение, търпейки скърби и страдания, Свети Емилиан умрял в заточение през 820 г

Свети Трендафил е от новите християнски мъченици

На днешната дата отбелязваме и св. Трендафил. Той е роден през 1663 г. в Загора Магнесийска, близо до град Волос, Гърция. На 18 години става моряк. Скоро обаче турците го затворили и започнали да го насилват да се отрече от християнската си вяра и да стане мюсюлманин. Трендафил бил подложен на различни мъчения в Цариград, но мъжествено понесъл страданията, заявявайки: „Аз съм християнин и не се отричам от моя Спасител Христос". Тогава мъчителите му го убили на 8 август 1680 г.