Свети Артемий бил съратник на Константин Велики

Свети Артемий бил съратник на Константин Велики

Светата ни църква почита паметта на Свети Артемий на 20 октомври.

След смъртта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко гонение от сина му Констанций, привърженик на арианската ерес, която отхвърляла истината за божествеността на Спасителя. Наследник на Констанций бил неговият роднина Юлиан Отстъпник, който ненавиждал християнската вяра и се отрекъл от нея, а когато се възкачил на престола, той обявил всенародно, че се възстановява езичеството в цялата империя. Той открито показвал пренебрежение към онези християни, които били с граждански заслуги. Лишавал ги от местата и длъжностите им. Принуждавал християните със свои средства да възстановяват разрушените езически храмове. Много християни, изповедници на правата вяра, загинали мъченически.

Като се готвел за война с персите, Юлиан бил известно време в Антиохия. Тогава и изгорял един езически храм. Юлиан обвинил християните в запалването му и почнал да ги предава на мъчения и смърт. По това време в Автиохия се намирал египетският управител Артемий, известен като славен воин още при Константин Велики. Той бил заедно с него в битката, когато на небето се появило чудото знамение на Христовия кръст. Ревностен в християнската вяра, той възнегодувал открито срещу императора и смело благовестял истината. Разярен, Юлиан не уважил в него ни предишните заслуги, ни званието му, ни преклонната му възраст. Предал го на жестоки мъчения. След това го осъдил на смърт.

Свети Артемий бил посечен с меч в 361 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.