0

Н а днешния ден почитаме паметта на Преподобония Алипий Стълпник, на Преподобния Яков Отшелник и на Свети Стилиан Пафлагонийски

На днешния ден почитаме паметта на Преподобония Алипий Стълпник, на Преподобния Яков Отшелник и на Свети Стилиан Пафлагонийски

Преп. Алипий бил син на благочестиви родители, които живеели в Адрианопол (Пафлагония) през VІ век. Още при раждането му неговата майка имала тайнствено предизвестие за него, че той ще просияе в света. Тя видяла насън, че държи агне, на чиито рогове горели две запалени свещи.

След като овдовяла, майката поверила възпитанието на своя син на епископ Теодор, който учел детето на Светото Писание. Като видял необикновения разум и кротостта на Алипий, който вече пораснал, епископът го ръкоположил за свой дякон. Не за дълго обаче той останал на тази служба. Него повече го привличал безмълвният и самотен живот.

Като взел съгласието на майка си и раздал имота си на бедните, Алипий напуснал града и се заселил в пустинно място в една стара елинска гробница. Над нея имало каменен стълб с идол отгоре. Пустинникът счупил този идол и го заменил с кръст. Като подготвил душата си чрез дълго подвижничество, Алипий решил да построи на това място храм в чест на Света Евфимия, която му се явявала в съновидение. А сам пожелал да усили своя подвиг чрез стоене на стълба, където прекарал 53 години, без да слиза от него, като понасял всички въздушни промени, всякаква умора и болест. Само 14 години преди смъртта, когато от стоене нозете му били покрити с рани, той вече не е могъл да стои там, а лежал, като със своите страдания, търпение и благодарност към Бога за всичко напомнял праведния Йов.

Много народ се стичал на това място, преди страшно, а сега прославено чрез подвизите на стълпника и чрез много чудеса, с които го удостоил Бог. Някои пожелали да се заселят близо до неговото жилище и така след време там били построени два манастира – мъжки и женски.

Алипий се поминал на 118 години през 640 г..

Свети преподобни Стилиан Пафлагонийски Детепазител е роден и живял в периода между 400 и 500 г. в областта Пафлагония, простираща се покрай южния бряг на Черно море в Западна Мала Азия. Приема се за закрилник на бебетата и малките деца и като детепазител се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.

Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Стилиан, Стела, Стилиана, Стиляна, Стилян, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна и други.