0

Н а 2 октомври Православната църква чества Свети свещеномъченик Киприян Антиохийски, Света мъченица Юстина, мъченик Теоктист и Свети Андрей, юродив заради Христа.

На 2 октомври Православната църква чества Свети свещеномъченик Киприян Антиохийски, Света мъченица Юстина, мъченик Теоктист и Свети Андрей, юродив заради Христа.

Киприан е родом от Картаген, а Юстина – красива девойка от Антиохия. Киприан става магьосник и заминава за Антиохия, където служи като жрец. След неуспешните му магьосничества срещу благочестивата и отдадена на вярата девица Юстина, той приема християнството и започва праведен живот. Достига до епископски сан, но поради гоненията на християните, заедно с девицата Юстина е хвърлен в затвора. Двамата са подложени на жестоки мъчения. Теоктист е свидетел на изтезанията и вдъхновен от поведението на двамата мъченици, приема вярата Христова. Киприан, Юстина и Теоктист са посечени с меч в Никомидия през 304 г. Телата им са пренесени и предадени на благочестива християнка, която ги погребва подобаващо. Вярващите могат да получат изцеление от болести при гроба на Юстина.

Подвигът "юродство заради Христа" намира обяснение в думите на Свети апостол Павел: "Ако някой от вас мисли, че е мъдър на тоя свят, нека стане безумен (юродив), за да бъде мъдър. Защото мъдростта на тоя свят е безумство пред Бога". Тъй че юродивите заради Христа съзнателно взимат вид на безумни човеци, доброволно се подлагат на всевъзможни лишения, унижения и страдания, та като станат "от долен род" на тоя свят, презрени, измет на света, да намерят милост в очите на Господа. Светата Христова църква знае много такива юродиви. Такъв бил и Свети Андрей, просиял като юродив в Цариград през девети – десети век. И той много страдал, но бил утешаван с много видения и откровения, а накрая Господ гo удостоил и с такова неизказано блаженство, че както Свети апостол Павел и Свети Серафим Саровски, още през земния си живот бил възнесен до третото небе.

По време на молитва във Влахернския храм именно блажени Андрей видял Пресвета Богородица, покриваща молещите се със Своето покривало. Той починал в 911 година.