Света София ще запази името си Ая София

Света София ще запази името си Ая София

Джамията Света София ще функционира с оригиналното си име, съобщи Дирекцията по религиозните въпроси в Турция /Диянет/, под чиято юрисдикция е поставена Света София след като с указ на турския президент Ердоган бе трансформирана от музей в джамия с религиозни функции.

Директорът на Дирекцията по религиозните въпроси проф. д-р Али Ербаш в интервю пред тв канал А Хабер посочи, че джамията ще продължи да функционира с оригиналното си име, така както е записана в нотариалния акт от 1463 г. по времето на завоевателя на Истанбул Фатих Султан Мехмед Втори, който нарежда храстиянската базилика да бъде превърната в джамия.
По думите му оригиналното име е "Голямата джамия Света София - на турски АяСофия и Кебир джамии.
Така вече е записано името и в официалния сайт на Дирекцията по религиозните въпроси.
Директорът добави, че в Света София ще служат двама имами и четирима мюезини, както и че голямата зала за намаз побира до 1000 души.
На фона на негативните реакции, които идват от редица страни и институции срещу турското правителство заради превръщането на храма от музей в джамия, върви усилена подготовка за първия колективен намаз, който ще се отслужи на 24 юли т.г., петък, и всъщност това ще бъде официалният старт на мюсюлманските ритуали в Света София.
Сред критичните въпроси във връзка с функциите на Света София като джамия е и този за съдбата на християнските символи, икони и фрески, които се намират в храма, включен в списъка на Юнеско за световното историческо наследство. Отговорните турски институции се надяват, че този статут няма да бъде отменен заради трансформацията.
Според исляма е греховно наличието на фигури, рисунки и др. в джамиите, в молитвените храмове, поради функцията им на свещени места за общение с Всевишния.
Директорът на Диянета в същото интервю посочи, че в продължение на 481 години в Света София са се извършвали мюсюлмански поклонения и че след възобновяването на функциите й като джамия традицията ще продължи.
"По време на намаза християнските символи, фигури, икони и др. вероятно ще бъдат покривани със завеси. Или ще се възползваме от възможностите на дигиталните технологии и ще бъдат затъмнявани, докато трае ритуалът", заяви проф. Али Ербаш.
Комисия от експерти по религиозните въпроси, от Министерството на културата и туризма и др., предстои да се произнесе във връзка с дизайна и на вътрешността на джамията - постилането на пода с килими, което е задължително в джамиите и не се допуска влизането с обувки, местата за богомолците, както и режима на посещенията, допускането на жените, извършването на пет пъти намаз и др.подробности, както и мерките, които трябва да бъдат спазвани заради коронавируса, както по време на молитвите, така и при посещенията.
Говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън заяви пред турската национална телевизионна и радио корпорация ТРТ, че "иконите и другите християнски символи ще останат, за да бъдат гледани от хора от всички вероизповедания".
След намаза на 24 юли се предвижда Света София да бъде отворена за посетители. За влизане вече няма да се заплаща входна такса /докато бе музей от чужденците се изискваше входна такса в размер на около 15 евро/.
Площадът пред Света София е ограден с полицейски бариери, засилена е полицейската охрана.
Не се допускат посетители.
Медиите съобщават, че около часовете за намаза пред Света София се събират групи от около10-20 души, които си постилат килимчетата и извършват намаз на открито след като прозвучи езанът от Света София и от околните джамии, приканващ за мюсюлманската молитва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.