0
  • Денят е обявен и за празник на столицата ни
  • Празнуват всички, които носят имената Вяра, Любов, Надежда, София, Верадин, Верин, Драган, Драго, Драгой, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Севда
  • Денят е обявен и за празник на столицата ни
  • Празнуват всички, които носят имената Вяра, Любов, Надежда, София, Верадин, Верин, Драган, Драго, Драгой, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Севда

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. На този ден се отдава почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

София била благочестива християнка с три дъщери

които кръстила на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Иисус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и смърт.

И наистина – когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата упорито отказвали.

Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа. Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица

защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета.

Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца. От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

На днешния ден празнуват всички, които носят името Вяра, Любов, Надежда, София, Верадин, Верин, Драган, Драго, Драгой, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Севда.

На този празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

Денят е обявен и за празник на столицата ни – София, чието име на гръцки означава “премъдрост”.