Свалят с до 30 лева цената на тока за 256 000 малки фирми (ОБЗОР)

Свалят с до 30 лева цената на тока за 256 000 малки фирми (ОБЗОР)

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие проект за изменение на методологията за изчисление на цената на електроенергията от доставчици от последна инстанция.

С новата формула 256 000 малки и средните предприятия, които се обслужват от тези доставчици, ще получат

намаление на цената между 15 и 30 лв за мегаватчас

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на брифинг с министъра на енергетиката Андрей Живков вчера.

Идеята е мярката да действа три месеца, считано от 1 ноември до края на януари.

До отпускане на помощи в буквалния смисъл на думата няма да се стигне, тъй като тези 15-30 лв. ще се постигнат с промяна на методиката, по която се определя цената на доставчиците от последна инстанция. Методиката се намира в наредба, чиито промени КЕВР ще пусне за обществено обсъждане още днес и ще бъде публикувана в Държавен вестник преди началото на ноември.

В началото на следващия месец цените ще влязат в сила автоматично и съответно няма да се налага да се подават декларации или други документи. Мярката ще може да се комбинира и с обявената в края на септември схема за компенсации в размер на 50 лв на мегаватчас изразходвана енергия.

Иван Иванов обаче напомни, че за целта е

необходима актуализация на бюджета

За същото предупреди още миналата седмица и премиерът Стефан Янев при представянето на мярката с компенсациите от 50 лв.

„За тези средни и дребни български фирми това е едно облекчение, защото на всеки мегаватчас енергия, те ще икономисват 15-30 лв.“, каза Иванов, който допълни, че ако у нас навлязат цените от европейските пазари, то сумата може да е и по-голяма от 30 лв. Причината мярката да действа едва 3 месеца са текстовете на европейското законодателство, според които цената на тока на доставчик от последна инстанция трябва да е най-висока, тъй като има „дисциплиниращ ефект“ върху потребителите. Съответно не може тази цена да се доближава до борсовата. „Не може да изравни цената от доставчик на последна инстанция до борсовата, това трябва да се разбере“, категоричен бе Иванов. Заедно с мярката ще бъде проведена и национална разяснителна кампания с цел мотивация на потребителите да изберат свой търговец.

Всъщност данните на ресорното министерство показват, че над 41 на сто от фирмите на свободния пазар на електроенергия у нас

не са обвързани с конкретен доставчик

„Една голяма част от малките и средни фирми не са си намерили доставчик на електроенергия и са отишли автоматично на доставчик от последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара“, обясни енергийният министър Андрей Живков. По думите му от 1 юли насам, когато като крайни небитови клиенти на свободния пазар излизат около 624 000 фирми, над една трета от тях или това са 256 000 фирми са с по-скъп ток.

Иван Иванов не коментира с колко се очаква да скочи цената на тока за бита.

„Ако някой ми бе казал, че днес в Германия цената на борсата ще достигне 300 евро, щях да му кажа, че не е нормален. Пазарът е толкова волатилен, че никой адекватен човек не може да дава каквито и да е прогнози. България е единствената цена с регулирана цена за бита", каза Иванов.

"По груби първоначални изчисления нещата се движат в порядъка 20-30% повишение, както на топлоенергията, така и за тока за бита от 1 януари. Това съобщи междувременно пред БНР Пламен Младеновски, шеф на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР. Според него обаче

има налични регулаторни инструменти, така че „увеличението да не е в тези граници“

„Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са определени от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има повишение на цените, във връзка с динамиката на европейските пазари и на цената на газа основно. Промяната – дали ще е 20% или повече, коментират се, хвърлят се едни проценти, аз се страхувам вече да обявявам конкретни проценти, тъй като е изключително динамичен пазарът“, заяви Младеновски.

"На европейските пазари цените главоломно растат, на фючърсите на електроенергията, на природния газ, но все пак сме в период, за който това е характерно. Тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден”, отбеляза Младеновски. 

Той обаче уточни, че въпреки по-високата цена на газа, финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата.

Нямa кaк дa имa пoвишaвaнe нa вoдaтa зa тaзи гoдинa, нo в oбщия cлучaй ce oчaквa пocкъпвaнe нa уcлугaтa зa 2022 г. Тoвa пък прогнозира Ивaйлo Кacчиeв, дирeктoр нa дирeкция "ВиК уcлуги" в КEВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.