Свалят наполовина цените на честотите на GSM операторите

Свалят наполовина цените на честотите на GSM операторите

Искат облекчаване на режима за базови станции, Росен Желязков обеща 5G мрежи и "умни градове" от догодина

Мобилните оператори ще плащат два пъти по-ниски тарифи за честотите за радиочестотния спектър. Новите цени би трябвало да влязат в сила от 1 януари догодина след приемането им в Министерски съвет.

„Намаляването на тарифата от една страна е насърчително, от друга е с цел да се стимулират компаниите да „пазаруват“ радиочестотен спектър, като в крайна сметка нетният ефект ще е по-добър от този в момента“, коментира транспортният министър Росен Желязков по време на конференцията „5G: интелигентна трансформация и растеж“. Освен новите честоти (виж таблицата), които ще се предлагат на операторите от 2020 г.,

отстъпка ще има и за старите

Новата технология използва честоти от съществуващия спектър от обхватите 700 мегахерца до 6 гигахерца, както и такива в обхвата на милиметровите вълни (24 – 86 гигахерца). Две ленти от по 10 мегахерца в спектъра около 800, също ще могат да бъдат използвани от операторите съвместно с военните. В момента операторите използват 900 мегахерца, 1800 мегахерца и 2 гигахерца и не са съгласни на действащите досега цени за обхвати 2.6 гигахерца и 3.6 гигахерца. Телекомите ползват заедно само 100 мегахерца от спектъра около 3.6 гигахерца.

С по-ниските такси държавата ще насърчи на развитието на 5G и цели повече средства в срок от 3 до 5 години в бюджета. Сега действащата тарифа е от 2002 г. и е последно променяна през 2012 г. Още догодина в края на първото и началото на второто тримесечие ще можем да предоставим честотен ресурс, коментира пред журналисти председателя на Комисията за регулиране на съобщения (КРС) Иван Димитров. Поевтиняването на тарифите идва след недоволството на операторите, които не са склонни да да дават невероятно високи суми за честоти за 5G без осигурени бизнес модели за печалба и при условие, че все още продължават да инвестират в 4G мрежата си.

Освен честотите изграждането на

новата мрежа е по-скъпа и заради многократно повечето базови станции

Ето защо големите мобилни оператори обмислят възможностите да обединят сили и да създадат споделена 5G мрежа. "Споделянето на части от компонентите за изграждане на бъдещите мрежи ще ускори тяхното развитие, а също така ще намали цената – и за операторите, и за потребителите“, коментира изпълнителният директор на Vivacom Атанас Добрев. По думите на Тодор Ташев, главен технически директор в A1, конкуренцията между телекомите ще бъде в услугите и е възможно съдействие за базовите станции и оптическите връзки до тях. В момента

изграждането на мобилна станция е приравнено към изискванията за водно-електрическа централа

или трета категория за строеж. Получаването на строително разрешително отнема между 12 и 24 месеца, което предвид необходимостта от много базови станции би довело до забавяне на въвеждане на новата мрежа у нас, смятат мобилните телекоми. Ето защо транспортният министър Росен Желязков пое ангажимент за облекчаване на режима, но при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

През 2020 година в България ще има „умни“ градове с изградени мобилни мрежи от пето поколение, обеща още Желязков. Ще намалим административната тежест, но ще засилим здравния контрол. Mерките по отношение на тарифирането на спектъра и намаляването на административната тежест, при запазването на всички съображения, които гарантират безопасността и здравето, трябва да бъдат комплексно разглеждани и да работят в система, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.