Св. Григорий Неокесарийски - чудотворецът, покръстил цял град

Св. Григорий Неокесарийски - чудотворецът, покръстил цял град

На 17 ноември се почита паметта на Свети Григорий Чудотворец, Неокесарийски епископ.

Бъдещият велик светител се родил в семейство на езичници и се казвал Теодор. Подготвяйки се да се занимава с правни науки, Теодор се отбил в Кесария Кападокийска, където преподавал философия Ориген. Словото на Ориген обърнало Теодор и брат му Атинодор към Христа и те пожелали да се кръстят. При светото Кръщение Теодор бил наречен Григорий.

Свети Григорий се завърнал в Неокесария след няколко години като ревностен християнин. Не след дълго Господ посочил Своя угодник за епископ на града и св. Григорий се покорил на Божията воля.

Верните усърдно се молили да им стане епископ и Бог изпълнил желанието им.

Като станал епископ в Неокесария, имало само 17 християни, а преди смъртта си узнал, че в града са останали 17 езичници.

Проявил добродетелни дела и пазил Църквата от ереси. Недълго преди смъртта си (през 264 г.) той, заедно с брат си Атинодор, епископ на Понт, присъствал на Антиохийския събор против Павел Самосатски.

Освен чудесния по своя произход символ на вярата, на Свети Григорий Неокесарийски принадлежат „Каноническо послание" (по повод нападението на Понт и на цяла Мала Азия от борейците и готите) и "Похвално слово за Ориген". Починал е в 265 година.

Мощите на Свети Григорий Чудотворец първоначално били в създадения от него Неокесарийски храм. През 1587 г. главата на светеца била пренесена в Улисипон (днешния Лисабон).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.