Сушата свали с 200 лв. цената на нивите

Сушата свали с 200 лв. цената на нивите

Сушата и лошата стопанска година се отрази и върху цената на земеделската земя в Добруджа, която е най-скъпата земя в страната. Според брокери, цената на декар земя е паднала с около 100-200 лева.

Статистиката показва, че през 2019-а средната цена на сделките с ниви в Добричка област е с 93,8 на сто по-висока от средната стойност за страната, достигайки 2041 лева за декар и 2352 лева за най-скъпите имоти в Добричката община.

Цената тази есен падна със 100-200 лева за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лева за декар преди месеци, вече върви по 2300-2500 лева. Сделки обаче няма, твърдят брокери.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

в момента няма търсене на земя

„Предстоят разплащания на арендаторите и за тях това е приоритет. Предлагането превишава търсенето и е логично цената да падне, въпреки че цената на земята в Добруджа, която е обикновено 4-а и 5-а категория, преди няколко години бе изкуствено надута“, коментира Жекова.

Диапазонът на цените на нивите в цялата област Добрич се движат от порядъка на 1500 – 2900 лева, което отново прави земята в Добруджа най-скъпа в страната. Ако сушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добричко ще поевтинее още през 2021 година, прогнозират брокери.

„Рентите се раздават от средата на ноември и през декември. Някои от колегите вече са започнали да ги раздават. В крайморските общини и в Генерал Тошево са стартирали от 30 лева на декар. Доколкото знам, край Добрич дават по 40 лева, на места има и по 50 лева, на база приходите. Рентата трябва да е производна на добива от единица площ. За голямо съжаление

рентите ескалираха страшно много преди няколко години

и то неоснователно. Това е по-скоро надиграване между земеделски производители. Рентата би трябвало да е 30% от произведеното и така е разписано в повечето договори. Но в последните 3-4 години навлезе практиката да се дават ренти от порядъка на 50% от продукцията“, коментира Радостина Жекова.

Според собственици на земи, голяма част от тях имат подписани договори за рента 30 процента от произведената продукция, изразена в парична стойност, но не по-малко от 15 лева на декар.

За справка, средната рента в България е 49 лева на декар. В област Добрич собствениците получават средно по 89 лева на декар. Според Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в това няма никаква икономическа логика.

„Преди няколко години започна бясно наддаване – от една страна, арендаторите искаха да обработват повече декари земя, от друга страна пък бяха земеделските кооперации, които не плащаха данък печалба и дивиденти, а ги включваха към рентите. Така в Добричко се стигна до високи ренти. Чистата печалба на производителя от един декар пшеница, да речем, е 10 -15 -16 лв. Разходът му е 100 лева, плюс рентата, която е от порядъка на 80- 90-100 лева. Това е при една нормална година.

При лоша година производителят е или 0:0, или е на минус

Тази година определено ще има проблем с рентите. За мен тази година ще е повратна по отношение на рентите. Фермерите имат да се разплащат за семена и препарати, ние непрекъснато сме в кампании. Там, където има подписани договори за твърди ренти, може да има и съдебни дела. Като няма пари, няма и откъде да се плащат ренти“, коментира Костадинов.

Ситуацията е изключително трудна, казва още Радостина Жекова. Фермерите ще изплатят ренти под страх от съдебни дела. Друг е въпросът откъде ще намерят пари. Банките твърдо са се дръпнали от сектор земеделие, след като преди се дръпнаха от сектор туризъм. Много ще е трудно на тези, които нямат остатък от предишни печалби.

В Балчик собствениците

взимат най-много

През миналата година в област Добрич бе отчетен ръст от 4,6 % на рентата за един декар наета или арендувана земя, като цената достигна средно 91 лева, почти двойно по-висока от средната за страната. Най-висока беше рентата в община Балчик, където на собствениците на земя се плащаше средно по 102 лева рента. 93 лева беше в община Добричка, по 92 лева – в Шабла и Добрич. Най-ниска бе в Крушари – 81 лева.

За 13 години средната рента в Добруджа е нараснала 4 пъти – от 25 лева през 2006 г. до 100 лева през последните години. В един период от време конкуренцията за наемане на земя между фермерите беше доминиращият фактор и тогава рентите растяха. При това, неоправдано бързо и неоправдано високо. Имаше периоди, които при ръст в производството от 30 процента, арендното плащане скочи с почти 100 процента. Това беше в резултат на конкуренция, очакван ръст на доходите и т. н.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.