0

С ушата и лошата стопанска година се отрази и върху цената на земеделската земя в Добруджа, която е най-скъпата земя в страната. Според брокери, цената на декар земя е паднала с около 100-200 лева.

Сушата и лошата стопанска година се отрази и върху цената на земеделската земя в Добруджа, която е най-скъпата земя в страната. Според брокери, цената на декар земя е паднала с около 100-200 лева.

Статистиката показва, че през 2019-а средната цена на сделките с ниви в Добричка област е с 93,8 на сто по-висока от средната стойност за страната, достигайки 2041 лева за декар и 2352 лева за най-скъпите имоти в Добричката община.

Цената тази есен падна със 100-200 лева за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лева за декар преди месеци, вече върви по 2300-2500 лева. Сделки обаче няма, твърдят брокери.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

в момента няма търсене на земя

„Предстоят разплащания на арендаторите и за тях това е приоритет. Предлагането превишава търсенето и е логично цената да падне, въпреки че цената на земята в Добруджа, която е обикновено 4-а и 5-а категория, преди няколко години бе изкуствено надута“, коментира Жекова.

Диапазонът на цените на нивите в цялата област Добрич се движат от порядъка на 1500 – 2900 лева, което отново прави земята в Добруджа най-скъпа в страната. Ако сушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добричко ще поевтинее още през 2021 година, прогнозират брокери.

„Рентите се раздават от средата на ноември и през декември. Някои от колегите вече са започнали да ги раздават. В крайморските общини и в Генерал Тошево са стартирали от 30 лева на декар. Доколкото знам, край Добрич дават по 40 лева, на места има и по 50 лева, на база приходите. Рентата трябва да е производна на добива от единица площ. За голямо съжаление

рентите ескалираха страшно много преди няколко години

и то неоснователно. Това е по-скоро надиграване между земеделски производители. Рентата би трябвало да е 30% от произведеното и така е разписано в повечето договори. Но в последните 3-4 години навлезе практиката да се дават ренти от порядъка на 50% от продукцията“, коментира Радостина Жекова.

Според собственици на земи, голяма част от тях имат подписани договори за рента 30 процента от произведената продукция, изразена в парична стойност, но не по-малко от 15 лева на декар.

За справка, средната рента в България е 49 лева на декар. В област Добрич собствениците получават средно по 89 лева на декар. Според Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в това няма никаква икономическа логика.

„Преди няколко години започна бясно наддаване – от една страна, арендаторите искаха да обработват повече декари земя, от друга страна пък бяха земеделските кооперации, които не плащаха данък печалба и дивиденти, а ги включваха към рентите. Така в Добричко се стигна до високи ренти. Чистата печалба на производителя от един декар пшеница, да речем, е 10 -15 -16 лв. Разходът му е 100 лева, плюс рентата, която е от порядъка на 80- 90-100 лева. Това е при една нормална година.

При лоша година производителят е или 0:0, или е на минус

Тази година определено ще има проблем с рентите. За мен тази година ще е повратна по отношение на рентите. Фермерите имат да се разплащат за семена и препарати, ние непрекъснато сме в кампании. Там, където има подписани договори за твърди ренти, може да има и съдебни дела. Като няма пари, няма и откъде да се плащат ренти“, коментира Костадинов.

Ситуацията е изключително трудна, казва още Радостина Жекова. Фермерите ще изплатят ренти под страх от съдебни дела. Друг е въпросът откъде ще намерят пари. Банките твърдо са се дръпнали от сектор земеделие, след като преди се дръпнаха от сектор туризъм. Много ще е трудно на тези, които нямат остатък от предишни печалби.

В Балчик собствениците

взимат най-много

През миналата година в област Добрич бе отчетен ръст от 4,6 % на рентата за един декар наета или арендувана земя, като цената достигна средно 91 лева, почти двойно по-висока от средната за страната. Най-висока беше рентата в община Балчик, където на собствениците на земя се плащаше средно по 102 лева рента. 93 лева беше в община Добричка, по 92 лева – в Шабла и Добрич. Най-ниска бе в Крушари – 81 лева.

За 13 години средната рента в Добруджа е нараснала 4 пъти – от 25 лева през 2006 г. до 100 лева през последните години. В един период от време конкуренцията за наемане на земя между фермерите беше доминиращият фактор и тогава рентите растяха. При това, неоправдано бързо и неоправдано високо. Имаше периоди, които при ръст в производството от 30 процента, арендното плащане скочи с почти 100 процента. Това беше в резултат на конкуренция, очакван ръст на доходите и т. н.