Сушата свали цените на нивите с около 10% (ОБЗОР)

Сушата свали цените на нивите с около 10% (ОБЗОР)

Пандемията държи пазара на земеделска земя в летаргия

Сушата свали цените на нивите у нас с около 10%, научи „Монитор“, като най-голямо е поевтиняването на земеделската земя в житницата на България - Добруджа. Според Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, най-много са засегнати от спада на цените поразените райони от сушата и зоните, където е имало надценяване на този тип имоти.

„Става дума за полските райони на изток от Чирпан по посока на Бургас и в същото време и Добруджа, където добивите от селскостопанската продукция бяха много по-ниски. Основно

поевтиняването не засяга всички землища,

защото има и такива, където по начало земята е евтина и там никой не се съгласява да продава на толкова ниски цени. Най-осезаемо се чувства спадът на цените на земеделската земя в Добруджа, защото там нивата бяха скочили много. В останалите части на страната спадът е около 10 на сто, а също или има известно задържане на цените“, поясни той.

По думите му пандемията продължава да оказва задържащо влияние на пазара на земеделската земя, където по правило сделките стават трудно, заради големия брой наследници. „Дори в Добруджа от няколко години няма голямо предлагане. Всички са в очакване на по-добра реколта през следващата година и намиране на изход от кризата с коронавируса.

Затова и сделките в момента са много малко“,

добави той.

По думите на имотни брокери от Добруджа тенденцията на поевтиняването на земеделската е започнала още от пролетта и особено видима е станала през лятото, когато се видя колко слаба е реколтата, заради липсата на валежи. Според председателя на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова, цитирана от БТА, някои землища цената е паднала с 400-500 лева и има парцели, които вече се търгуват под 2000 лева за декар.

През 2019-а средната цена на сделките с ниви в Добричка област е с 93,8% по-висока от средната стойност за страната, достигайки 2041 лева за декар и 2352 лева за най-скъпите имоти в Добричката община, според обобщените данни на териториалното статистическо бюро-Североизток.

Цената тази есен падна със 100-200 лв. за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лв. за декар преди месеци вече върви по 2300-2500 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.