Сушата ще унищожи на 90% реколтата от зърно в Кюстендилско

Сушата ще унищожи на 90% реколтата от зърно в Кюстендилско

Земеделци със загуби за стотици левове, молят се за дъжд

Продължителното засушаване ще доведе до компрометиране на 90% от реколтата на зърнените култури в Кюстендилско през следващата година, алармират земеделски производители.

Най-сериозен е проблемът при рапицата, която е изключително претенциозна като култура. „За рапицата можем да кажем, че щетите ще са на 100 %. След дъждовното лято никой не очакваше да дойде и суха есен. Рапицата е много претенциозна култура, сее се много плитко, като посевната норма е много ниска – около 200-300 грама на декар. Липсата на влага при тях обаче не позволява те да покълнат и загиват. Ако случайно нещо остане като рапица за следващата година, то ще бъде с изключително ниско качество“, коментира зърнопроизводителят Георги Кръпчански.

През настоящата есен той е засял около 6 000 декара пшеница и около 600 декара ечемик в района на Бобов дол. През последните 15-години, откогато Кръпчански се занимава със земеделие, не помни да е имало подобно засушаване в региона.

„При пшеницата и ечемика също положението не е по-различно. Това дали някой е сял в нормалните срокове - от 20 септември до 20 октомври, или към днешна дата, няма никакво значение заради сушата. Прекалено сухо е, почвата е трудна за обработка и няма поникнала пшеница. Ако в рамките на две седмици не завали, просто няма да жънем пшеница и ечемик“, твърди още Кръпчански.

По негови думи продължителното засушаване ще се отрази на всички зърнопроизводители в страната. „Хубавият и ранният посев, който е влязъл в зимния сезон гарантира едни по-добри добиви. В крайна сметка обаче няма как да се борим с природа. И земеделието е като хазарта – риск печели, риск губи. Няма как и да направим застраховка на посевите, защото те реално не са поникнали“, обяснява още зърнопроизводителят.

Продължителната суша доведе и до спада в нивото на река Струма, която край кюстендилските села Раждавица, Копиловци и Коняво, е  паднала до около 30 сантиметра. „Вече два месеца в Кюстендилско не е паднала капка дъжд. Това определено не е нормално и ще доведе до огромни загуби за земеделските производители“, коментират агрономи от областния град.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.