Продължителното засушаване ще доведе до компрометиране на 90% от реколтата на зърнените култури в Кюстендилско през следващата година, алармират земеделски производители.

Най-сериозен е проблемът при рапицата, която е изключително претенциозна като култура. „За рапицата можем да кажем, че щетите ще са на 100 %. След дъждовното лято никой не очакваше да дойде и суха есен. Рапицата е много претенциозна култура, сее се много плитко, като посевната норма е много ниска – около 200-300 грама на декар. Липсата на влага при тях обаче не позволява те да покълнат и загиват. Ако случайно нещо остане като рапица за следващата година, то ще бъде с изключително ниско качество“, коментира зърнопроизводителят Георги Кръпчански.

През настоящата есен той е засял около 6 000 декара пшеница и около 600 декара ечемик в района на Бобов дол. През последните 15-години, откогато Кръпчански се занимава със земеделие, не помни да е имало подобно засушаване в региона.

„При пшеницата и ечемика също положението не е по-различно. Това дали някой е сял в нормалните срокове - от 20 септември до 20 октомври, или към днешна дата, няма никакво значение заради сушата. Прекалено сухо е, почвата е трудна за обработка и няма поникнала пшеница. Ако в рамките на две седмици не завали, просто няма да жънем пшеница и ечемик“, твърди още Кръпчански.

По негови думи продължителното засушаване ще се отрази на всички зърнопроизводители в страната. „Хубавият и ранният посев, който е влязъл в зимния сезон гарантира едни по-добри добиви. В крайна сметка обаче няма как да се борим с природа. И земеделието е като хазарта – риск печели, риск губи. Няма как и да направим застраховка на посевите, защото те реално не са поникнали“, обяснява още зърнопроизводителят.

Продължителната суша доведе и до спада в нивото на река Струма, която край кюстендилските села Раждавица, Копиловци и Коняво, е  паднала до около 30 сантиметра. „Вече два месеца в Кюстендилско не е паднала капка дъжд. Това определено не е нормално и ще доведе до огромни загуби за земеделските производители“, коментират агрономи от областния град.

 

По темата: зърно реколта
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии (ТЕМАТА)

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на „Монитор“. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.