0

С ушата сериозно ще се отрази на реколтата от овощни култури и ако не паднат валежи, добивите ще са наполовина спрямо нормалните, коментира пред „Монитор“ председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

Сушата сериозно ще се отрази на реколтата от овощни култури и ако не паднат валежи, добивите ще са наполовина спрямо нормалните, коментира пред „Монитор“ председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

По думите му листата на овошките са свити от липсата на влага и земята е нацепена, все едно че е юли. За април в дунавския регион са паднали 15 литра на квадратен метър при необходими за този сезон 80-100 литра, за да може да се запаси почвата с влага. Засегнати са всички видове – костилкови, семкови и ягодоплодни, допълни Колев.

„Валежите дори и за полските култури не са достатъчни, да не говорим за овощните. За овошките са необходими поне 10 литра на квадрат при един валеж, за да достигне влагата до почвените слоеве, където корените да я усвоят. Точно в момента е активната фаза на делене на клетките и е необходима вода, за да наедреят плодовете. Когато няма вода, те ще останат дребни“, обясни председателят на съюза.

Той допълни, че в ситуацията всеки се оправя сам, а овощарите, които имали разрешително за сондаж и поливали, били единици.

Щетите от сушата ще се прибавят към щетите от студовете и годината за овощарите ще е изключително тежка, прогнозира Колев. От ниските температури тази зима са пострадали повече костилковите видове и по-малко семковите. „Не бяхме наблюдавали такова измръзване при семковите от 10-15 години. На места то достигна до 80-90 процента“, каза председателят на съюза.