Сушата поставя пред изпитание някои от посевите

Агрометеорологичните условия през периода 11-17.11.2019 г.

Сушата поставя пред изпитание някои от посевите

Агрометеорологичните условия през първата седмица на месец ноември се определяха от топло за сезона и с без валежи със стопанско значение, с изключение на Югозападна България, Кърджали, Хасково и Шумен.

 Средните денонощни температури през първите два-три дни на изминалата седмица бяха по-ниски от нормата, след което настъпи повишение на средноденонощните температури, което продължава и в момента.
Средните денонощни температури на въздуха за целия период бяха от 9.4°С в Казанлък до 15.8°С в Шабла. Средната температура през първата седмица на месеца беше по-висока от климатичната норма във всички станции, а отклонението от нормата, беше най-малко в Пловдив – 1.2°С, а най-голямо във В. Търново – 5.2°С. По климатични данни, през този период на годината се наблюдава трайният преход на температурите на въздуха под 5°С, но през тази година, все още не е отчетен преход на температурите под 10°С.
Акумулираната сума от активни температури към 7 ноември достигна и надхвърли 500-550°С, с изключение на Видин и Казанлък. Тези температурни условия ще създадат подходящи условия за поникване и развитие на засетите посеви, там където условията на почвено овлажнение са подходящи за това. През годините от началото на 21-ви век все по-често се наблюдават есенни засушавания, които лимитират условията за развитие в ранните етапи при зимните житни култури и зимната рапица. И през тази есен, температурните условия не са лимитиращи, но есенното засушаване, обхванало Северозападната и Северна централна България, както и Софийското поле, поставя на изпитание оцеляването на някои от засетите площи.
През първата седмица на ноември валежи със стопанско значение паднаха само в крайните южни райони на Югозападна и Централна Южна България – Хасково и Кърджали и в района на Шумен. В останалите райони измерените количества бяха под 10 mm, които след продължителната лятна и есенна суша не са в състояние да променят съществено водните запаси по целия почвен профил. В резултат на това, районите с изразено есенно засушаване, дефицитът на почвени влагозапаси продължава да се задълбочава.
През периода до 11-17 ноември, съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от топло за сезона време. В по-голямата част от страната ще остане без валеж, или с незначителни количества, но в южните райони на Рило-Родопската област, крайните западни райони и в южната част от долините на реките Струма и Места през втората половина от седмицата се очакват валежи, чиято сума ще бъде в рамките на 10- 20 mm.
В началото на седмицата температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са между 17 и 22°С. Минималните в по-голямата част от Западна България ще бъдат между 4 и 10°С, а на изток между 12 и 16°С. Към средата на седмицата, на места в крайните западни райони и в Рило-Родопската област ще бъде с превалявания от дъжд. Минималните температури ще се повишат, а максималните ще достигнат 19-24°С. В петък ще има превалявания, главно в Рило-Родопската област. Ще се задържи по-топло от обичайното за средата на ноември. В събота вероятността за валежи е малка, но в неделя се повишава. Температурите от запад слабо ще се понижат, вероятността за валежи в югозападните райони отново е по-висока.
Тези агрометеорологични условия ще доведат до задълбочаване на недостига на вода в почвата, което ще затрудни почвообрабоването и ще забави сеитбата и развитието на есенниците. При тези обстоятелства не се препоръчва провеждането на сеитба на зимуващи култури след 10 ноември поради невъзможността на тези посеви да достигнат фаза от развитието при която да презимуват успешно. Времето ще позволява работа на полето за извъшване на сезонни дейности.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.