Сушата порази близо една пета от пшеницата в Добруджа

Сушата порази близо една пета от пшеницата в Добруджа

За да компенсират загубите, фермери засяват угарите с пролетници

Сушата порази близо една пета от пшеницата в житницата на България - Добруджа. По данни на Областна земеделска служба Добрич само около половината от площите с пшеница и ечемик в област Добрич са в добро състояние, 30% - в средно, и 15% - в незадоволително.

Според експерта от Държавния земеделски институт в Ген. Тошево проф. Иван Киряков екстремното засушаване, голямата амплитуда по отношение на ниските сутрешни и високите дневни температури се отразиха изключително неблагоприятно върху развитието на пшеницата.


Физиологичното състояние на посевите варира в широки граници


като влияние оказват районът, сортът, агротехниката, липсата на валежи.

„Основно поразена от сушата пшеница има в районите на Балчик и Каварна, около Генерал Тошево и Спасово и на запад от Добрич“, каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „Някои ниви с жито ще дадат ниски добиви от по 50 или 100 кг от декар. Там, където е нямало дъжд пшеницата не израсна,


не е изкласила и е ниска като райграс.


На въпрос дали вече стопаните са започнали да преорават поразените от сушата площи тоя обясни, че се търси вариант земята оставена миналата година за угар да се засее с пролетници, защото там обработката ще е по-лесна, а компрометираните площи с пшеница да се оставят за угар.

Радослав Христов от Тракийската асоциация на зърнопроизводителите информира, че и в Южна България има засегнати житни посеви от сушата, но нямаме информация за изсъхване на 100%, както в Североизточна България. По-думите му, добивите от пшеница ще са по-ниски, особен районите с по-слаби почви, които по-трудно задържат влагата.

Във връзка с информацията за изсъхнали площи с пшеница и дали това няма да доведе по поскъпване на зърното у нас, главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) каза Васил Симов, обясни, евентуално по-слабата реколта у нас няма начин да окаже особено влияние на цените. Според него причината е, че те да зависят основно от котировките на световните борси, където засега няма особени колебания и дори има спад в цените.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.