Сушата попречи на вегетацията в края  на годината

Агрометеорологичните условия през декември 2019 г.

Сушата попречи на вегетацията в края на годината

През м. декември 2019 г. агрометеорологичните условия се характеризираха с температури над нормата и валежи под нормата за този сезон от годината. Стойностите на средната месечна температура на въздуха варираха от 2.1°С, в София до 7.8°С във Варна.

В Северна България беше значително по-топло в сравнение с годишните норми за периода 1981-2010 г. Отклоненията на измерените стойности на температурата спрямо нормата са от 2.5°С в Шумен до 3.8°С в Разград.
В Южна България отклоненията са също положителни, но с по-малка амплитуда – от 0.9°С в Благоевград до 2.7°С в Бургас.
Понижението на температурите през последното десетдневие на ноември и първото на декември предизвика прекратяване на вегетационните процеси при зимуващите култури и трайните насаждения в по-голямата част от страната. При встъпването си в покой зимуващите зърнени култури бяха в различни фенологични фази – от братене до поникване.
Прекратяването на вегетационните процеси при трайните насаждения става още с настъпването на листопада, но температурните колебания под биологичния праг имат значение за развитието им през следващия биологичен цикъл. Овощните култури преминават през определена периодичност в своето развитие, тясно свързана с годишните времена. Във връзка с това се разграничават два основни периода - на покой и на вегетация. През периода на вегетация протичат редица биологични процеси, като набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, цъфтеж, оплождане, узряване и листопад. Тези процеси протичат в определена последователност за отделните овощни видове и сортове и свързани с температурните и влажностни условия. Основна и най-характерна черта за периода на покой е преустановяване на растежа и забавянето на всички жизнени процеси в растението. Периодът на покой обхваща три фази: предварителен, естествен (дълбок, задължителен) и принудителен.
През периода на покой овощните култури изискват определена сума от температури под биологичния праг на развитие. Тези температури определят енергията на протичане на процесите през следващия биологичен цикъл и се свързват преди всичко с набъбването на пъпките и нормалното протичане на процесите на активна вегетация, растеж и развитие. Потребността от ниски температури е специфично за различните видове овощни култури, характеризираща се като студови градуси (chilling degree days). Недостигът на температури под биологичния праг води до забавяне на разлистването, аномалия в развитието на цветните пъпки, а това води до загуба на добив и качество на плодовата продукция. Всички овощни култури залагат вегетативните и цветни пъпки за следващия вегетационен сезон през лятото на предходния, които след навлизане в периода на покой са толерантни към ниските минимални температури. За навременното излизане на пъпките от зимен покой и енергията на растеж е необходимо акумулирането на определена сума от студови единици (chilling units - CU). За условията на нашата страна се счита за оптимално количество от 1000-1400 студови единици. Недостигът на студови единици води до нарушаване ритъма на развитие на цветните пъпки през следващия биологичен цикъл, забавяне на цъфтежа, настъпват аномалии в развитието на плодника и цветния прашец. Една студова единица в най-простите модели е равна на един час при температура под биологичния праг или на отрицателни температури над прага на вредност. Тези единици се сумират за целия период на покой.
Сумата на валежите е другият фактор, който определя растежа и развитието на земеделските култури, а през този сезон – влагонатрупването и възстановяването на водните запаси в почвата. В началото на месеца паднаха повсеместни валежи и подобриха водния статус в повърхностните почвени слоеве, които след дългата лятна и есенна суша бяха силно редуцирани. Това затрудни есенната вегетация на зимуващите култури. През второто и третото десетдневие на декември падналите валежи бяха крайно недостатъчни за компенсиране на лятно-есенната суша. Дефицитът на валежите почти повсеместно е 30-40% спрямо нормата с изключение на районите на Кърджали, Пловдив и Русе.
Прогнозата за периода 13-19 януари е за сухо време с температури около и над климатичните норми. В началото на седмицата отново ще се установи предимно слънчево и спокойно време. От запад ще започне ново затопляне. На места по поречието на Дунав, в котловините и низините преди обяд ще бъде с намалена видимост, а температурите в тези райони ще остават по-ниски. През следващите дни до края на седмицата въздушният поток ще е от изток. Ще има повече облачност, от която в отделни райони ще преръмява, но без съществени валежи. Сутрешните температури ще са най-често между минус 4 и 1°С, към петък – малко по-високи, а преобладаващите дневни - между 3 и 8°С.
Относително топлото и сухо време няма да препятства провеждането на сезонните агротехнически дейности и работата на полето.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.