0

П рез м. декември 2019 г. агрометеорологичните условия се характеризираха с температури над нормата и валежи под нормата за този сезон от годината. Стойностите на средната месечна температура на въздуха варираха от 2.1°С, в София до 7.8°С във Варна.

През м. декември 2019 г. агрометеорологичните условия се характеризираха с температури над нормата и валежи под нормата за този сезон от годината. Стойностите на средната месечна температура на въздуха варираха от 2.1°С, в София до 7.8°С във Варна.

В Северна България беше значително по-топло в сравнение с годишните норми за периода 1981-2010 г. Отклоненията на измерените стойности на температурата спрямо нормата са от 2.5°С в Шумен до 3.8°С в Разград.
В Южна България отклоненията са също положителни, но с по-малка амплитуда – от 0.9°С в Благоевград до 2.7°С в Бургас.


Понижението на температурите през последното десетдневие на ноември и първото на декември предизвика прекратяване на вегетационните процеси при зимуващите култури и трайните насаждения в по-голямата част от страната. При встъпването си в покой зимуващите зърнени култури бяха в различни фенологични фази – от братене до поникване.
Прекратяването на вегетационните процеси при трайните насаждения става още с настъпването на листопада, но температурните колебания под биологичния праг имат значение за развитието им през следващия биологичен цикъл. Овощните култури преминават през определена периодичност в своето развитие, тясно свързана с годишните времена. Във връзка с това се разграничават два основни периода - на покой и на вегетация. През периода на вегетация протичат редица биологични процеси, като набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, цъфтеж, оплождане, узряване и листопад. Тези процеси протичат в определена последователност за отделните овощни видове и сортове и свързани с температурните и влажностни условия. Основна и най-характерна черта за периода на покой е преустановяване на растежа и забавянето на всички жизнени процеси в растението. Периодът на покой обхваща три фази: предварителен, естествен (дълбок, задължителен) и принудителен.
През периода на покой овощните култури изискват определена сума от температури под биологичния праг на развитие. Тези температури определят енергията на протичане на процесите през следващия биологичен цикъл и се свързват преди всичко с набъбването на пъпките и нормалното протичане на процесите на активна вегетация, растеж и развитие. Потребността от ниски температури е специфично за различните видове овощни култури, характеризираща се като студови градуси (chilling degree days). Недостигът на температури под биологичния праг води до забавяне на разлистването, аномалия в развитието на цветните пъпки, а това води до загуба на добив и качество на плодовата продукция. Всички овощни култури залагат вегетативните и цветни пъпки за следващия вегетационен сезон през лятото на предходния, които след навлизане в периода на покой са толерантни към ниските минимални температури. За навременното излизане на пъпките от зимен покой и енергията на растеж е необходимо акумулирането на определена сума от студови единици (chilling units - CU). За условията на нашата страна се счита за оптимално количество от 1000-1400 студови единици. Недостигът на студови единици води до нарушаване ритъма на развитие на цветните пъпки през следващия биологичен цикъл, забавяне на цъфтежа, настъпват аномалии в развитието на плодника и цветния прашец. Една студова единица в най-простите модели е равна на един час при температура под биологичния праг или на отрицателни температури над прага на вредност. Тези единици се сумират за целия период на покой.
Сумата на валежите е другият фактор, който определя растежа и развитието на земеделските култури, а през този сезон – влагонатрупването и възстановяването на водните запаси в почвата. В началото на месеца паднаха повсеместни валежи и подобриха водния статус в повърхностните почвени слоеве, които след дългата лятна и есенна суша бяха силно редуцирани. Това затрудни есенната вегетация на зимуващите култури. През второто и третото десетдневие на декември падналите валежи бяха крайно недостатъчни за компенсиране на лятно-есенната суша. Дефицитът на валежите почти повсеместно е 30-40% спрямо нормата с изключение на районите на Кърджали, Пловдив и Русе.
Прогнозата за периода 13-19 януари е за сухо време с температури около и над климатичните норми. В началото на седмицата отново ще се установи предимно слънчево и спокойно време. От запад ще започне ново затопляне. На места по поречието на Дунав, в котловините и низините преди обяд ще бъде с намалена видимост, а температурите в тези райони ще остават по-ниски. През следващите дни до края на седмицата въздушният поток ще е от изток. Ще има повече облачност, от която в отделни райони ще преръмява, но без съществени валежи. Сутрешните температури ще са най-често между минус 4 и 1°С, към петък – малко по-високи, а преобладаващите дневни - между 3 и 8°С.
Относително топлото и сухо време няма да препятства провеждането на сезонните агротехнически дейности и работата на полето.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ