0

Ш абла и Каварна са двата района с най-големи поражения от сушата върху пшеницата.

Там влага липсва още от есента. По всяка вероятност тук ще се наложи 50% от площите с пшеница да се развалят. Има вече пожънати ниви с пшеница край селата Овчарово и Свобода, които са на територията на община Добричка. Големи площи жито жълтеят и край Добрич, около село Бранище.

Шабла и Каварна са двата района с най-големи поражения от сушата върху пшеницата.

Там влага липсва още от есента. По всяка вероятност тук ще се наложи 50% от площите с пшеница да се развалят. Има вече пожънати ниви с пшеница край селата Овчарово и Свобода, които са на територията на община Добричка. Големи площи жито жълтеят и край Добрич, около село Бранище.

Дългоочакваният дъжд, който падна през последната седмица в почти цялата Добричка област, върна надеждата за добра зърнена реколта в региона.

След голямата продължителна суша пшеницата започна да се възстановява. Средно в областта са паднали малко над 40 л на кв. метър дъжд, като на някои места количеството е повече, на други – по-малко. В момента има достатъчно влага и стопаните се надяват на още дъждове в началото на юни.


Състояние


55 процента от площите с пшеница и ечемик в област Добрич са в добро състояние, 30% в средно и 15% - в незадоволително. Това сочат данните от обследването на Областна земеделска служба - Добрич. Засетите общо площи с есенници за областта са 1 289 764 дка. От тях 1 245 404 дка са с пшеница; 15 140 дка с ечемик и 29 220 дка – с рапица.


Неблагоприятно


Според експерта от Държавния земеделски институт – Ген. Тошево, проф. Иван Киряков, екстремното засушаване, голямата амплитуда по отношение на ниските сутрешни и високите дневни температури се отразиха изключително неблагоприятно върху развитието на пшеницата. Физиологичното състояние на посевите варира в широки граници, като влияние оказват районът, сортът, агротехниката, липсата на валежи, а съвкупността от тези показатели дава отражение за отпадането на братята.


Критично


По-критична е ситуацията при гъстите и по-ранни посеви, а също и при тези посеви, които са от южната страна на горските пояси. При извършените обследвания се констатират изсъхване и усукване на листата, отпадане на братя във фенофаза „вретенене”, преди изкласяване, която е най-критичната фаза от развитието на пшеницата.

Според проф. Киряков през тази стопанска година е най-ниското количество почвена влага, измерена за последните 60 години. Средната норма на валежите от октомври до края на март е 275 литра, а за зимата на 2019/2020 г. са отчетени едва 151 литра, т.е. с 50% по-малко.


Сорт

От особено значение се оказват изборът на сорта пшеница и приложената агротехника. На полето българската селекция се държи значително по-добре, твърди проф. Киряков и за пореден път обяснява, че в Добруджанския земеделски институт от години правят изследвания за издръжливостта на екстремна суша и имат яснота за поведението на българската селекция при извънредни и екстремни условия. Каква е обаче толерантността на сортовете пшеница от т.нар. западна селекция не можем да кажем”, пояснява проф. Киряков. Сериозно отражение върху поведението на пшеницата оказват и големите торови норми, категоричен е професорът. От години той алармира, че тази практика има негативни последствия. Силно братилите пшеници, в които са внесени високи торови норми, страдат много повече.

Въпреки падналите дъждове през последната седмица топлата зима и продължителната суша ще намали реколтата от пшеница в Добруджа, категорични са фермерите. Реколтата пострада и през миналия селскостопански сезон, когато отново сушата и топлата зима намалиха добивите.

Изкупните цени на хлебната пшеница миналата година стартираха на 270 - 280 лева за тон. Прогнозните цени за тази година са на същите нива – 280 - 300 лева за тон.

Десислава Танева:

Пак ще имаме реколта да изнасяме


Да, има поражения от сушата. Но ние ще останем в същата позиция на нетен износител пак с огромни запаси за износ – живот и здраве да приберем реколтата. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседание на консултативния съвет по зърното в петък.

„Към момента имаме обследвани 28 хил. декара напълно пропаднали от суша, основно в Североизточна и Източна България. Имаме данни, че в тези райони валежите през януари, февруари и март са били от 10% до 30% от месечната норма. Имаме протоколи, че около 200 хил. декара са с пропадане под 100%, тоест там се очакват по-малко добиви“, каза Танева.

По думите й вероятно няма да стигнем рекорда от миналата година, но пак оставаме в същата позиция. Цената на зърното, оттам на брашното, а оттам и на хляба ще се формира по същия начин в качеството ни на нетен износител в зависимост от борсовите цени по света, които в момента са на абсолютно същото ниво, каквото и миналата година. Пак ще имаме достатъчно реколта, за да изнесем много. Ние в крайна сметка имаме по-малко от 30% от общия добив за вътрешно потребление – хляб и фураж, каза Танева.