Сушата погуби половината жито край морето
2

Сушата погуби половината жито край морето

Пшеницата ще е по-малко, но цените остават същите

Шабла и Каварна са двата района с най-големи поражения от сушата върху пшеницата.

Там влага липсва още от есента. По всяка вероятност тук ще се наложи 50% от площите с пшеница да се развалят. Има вече пожънати ниви с пшеница край селата Овчарово и Свобода, които са на територията на община Добричка. Големи площи жито жълтеят и край Добрич, около село Бранище.

Дългоочакваният дъжд, който падна през последната седмица в почти цялата Добричка област, върна надеждата за добра зърнена реколта в региона.

След голямата продължителна суша пшеницата започна да се възстановява. Средно в областта са паднали малко над 40 л на кв. метър дъжд, като на някои места количеството е повече, на други – по-малко. В момента има достатъчно влага и стопаните се надяват на още дъждове в началото на юни.


Състояние


55 процента от площите с пшеница и ечемик в област Добрич са в добро състояние, 30% в средно и 15% - в незадоволително. Това сочат данните от обследването на Областна земеделска служба - Добрич. Засетите общо площи с есенници за областта са 1 289 764 дка. От тях 1 245 404 дка са с пшеница; 15 140 дка с ечемик и 29 220 дка – с рапица.


Неблагоприятно


Според експерта от Държавния земеделски институт – Ген. Тошево, проф. Иван Киряков, екстремното засушаване, голямата амплитуда по отношение на ниските сутрешни и високите дневни температури се отразиха изключително неблагоприятно върху развитието на пшеницата. Физиологичното състояние на посевите варира в широки граници, като влияние оказват районът, сортът, агротехниката, липсата на валежи, а съвкупността от тези показатели дава отражение за отпадането на братята.


Критично


По-критична е ситуацията при гъстите и по-ранни посеви, а също и при тези посеви, които са от южната страна на горските пояси. При извършените обследвания се констатират изсъхване и усукване на листата, отпадане на братя във фенофаза „вретенене”, преди изкласяване, която е най-критичната фаза от развитието на пшеницата.

Според проф. Киряков през тази стопанска година е най-ниското количество почвена влага, измерена за последните 60 години. Средната норма на валежите от октомври до края на март е 275 литра, а за зимата на 2019/2020 г. са отчетени едва 151 литра, т.е. с 50% по-малко.


Сорт

От особено значение се оказват изборът на сорта пшеница и приложената агротехника. На полето българската селекция се държи значително по-добре, твърди проф. Киряков и за пореден път обяснява, че в Добруджанския земеделски институт от години правят изследвания за издръжливостта на екстремна суша и имат яснота за поведението на българската селекция при извънредни и екстремни условия. Каква е обаче толерантността на сортовете пшеница от т.нар. западна селекция не можем да кажем”, пояснява проф. Киряков. Сериозно отражение върху поведението на пшеницата оказват и големите торови норми, категоричен е професорът. От години той алармира, че тази практика има негативни последствия. Силно братилите пшеници, в които са внесени високи торови норми, страдат много повече.

Въпреки падналите дъждове през последната седмица топлата зима и продължителната суша ще намали реколтата от пшеница в Добруджа, категорични са фермерите. Реколтата пострада и през миналия селскостопански сезон, когато отново сушата и топлата зима намалиха добивите.

Изкупните цени на хлебната пшеница миналата година стартираха на 270 - 280 лева за тон. Прогнозните цени за тази година са на същите нива – 280 - 300 лева за тон.

Десислава Танева:

Пак ще имаме реколта да изнасяме


Да, има поражения от сушата. Но ние ще останем в същата позиция на нетен износител пак с огромни запаси за износ – живот и здраве да приберем реколтата. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседание на консултативния съвет по зърното в петък.

„Към момента имаме обследвани 28 хил. декара напълно пропаднали от суша, основно в Североизточна и Източна България. Имаме данни, че в тези райони валежите през януари, февруари и март са били от 10% до 30% от месечната норма. Имаме протоколи, че около 200 хил. декара са с пропадане под 100%, тоест там се очакват по-малко добиви“, каза Танева.

По думите й вероятно няма да стигнем рекорда от миналата година, но пак оставаме в същата позиция. Цената на зърното, оттам на брашното, а оттам и на хляба ще се формира по същия начин в качеството ни на нетен износител в зависимост от борсовите цени по света, които в момента са на абсолютно същото ниво, каквото и миналата година. Пак ще имаме достатъчно реколта, за да изнесем много. Ние в крайна сметка имаме по-малко от 30% от общия добив за вътрешно потребление – хляб и фураж, каза Танева.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.