Суровините в България поскъпнали с 20%

ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Суровините в България поскъпнали с 20%

Чувствителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) оказва значително влияние върху инфлацията. В България след понижение на цените от -5 на сто през 2020 г., последва рязко повишаване от 20 на сто през октомври 2021 г., което ще продължи и в началото на следващата година, сочи анализ на Кофас - България.

Експертите отчитат понижение на инфлацията в България през януари 2021 г., която достига дори отрицателни стойности. Процентът значително се ускорява през последното тримесечие на годината, като надхвърля 5% през септември 2021. Водещи по отчетена инфлация в региона остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7% през същия период тази година.

Въпреки глобалната тенденция към нарастване на цените на суровините и последиците върху икономиките експертите са на мнение, че ЦИЕ се възстановява по-бързо от Западна Европа по отношение на измерения брутен вътрешен продукт.

Според експертите възстановяването на търговията на дребно в ЦИЕ може да бъде възпрепятствано от закъснял процес на ваксинация. До момента лидер в това отношение е Румъния, която отчете прогресивно увеличение на продажбите през януари, март и септември 2021 г. след рязък спад през януари 2020 г. В България отново се наблюдава подобен спад в началото на годината, но продажбите в сектора се увеличават прогресивно.

В региона България е страната с най-нисък темп на ваксинация - само около 20 на сто от населението е с поставена втора доза, посочват от Кофас. Лидери по ваксинация в региона за Латвия (близо 70 на сто), Унгария и Чехия (с близо 60 на сто).

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.