0

С уперлуната ни подлудява в нощта и сутринта на Велики вторник, твърдят астролози.

Звездният спътник е в най-близката си точка до Земята на 26 и 27 април. А в 06,31 ч на 27 април, Велики вторник, има и пълнолуние. Суперлуната показва най-голямата близост на спътника до Земята по време на пълнолуние, която е по-малко от 360 000 км.

Суперлуната ни подлудява в нощта и сутринта на Велики вторник, твърдят астролози.

Звездният спътник е в най-близката си точка до Земята на 26 и 27 април. А в 06,31 ч на 27 април, Велики вторник, има и пълнолуние. Суперлуната показва най-голямата близост на спътника до Земята по време на пълнолуние, която е по-малко от 360 000 км.

Само по себе си пълнолунието е приемано за време за изблик на повече емоции и направо за лудост, твърдят астролозите. А сега имаме Луна в Скорпион, приемана за време на лудост, за вглъбяване в себе си и несъобразяване с другите.

 

Секс

В същото време Луна в Скорпион засилва многократно сексуалните желания. Емоциите са дълбоки, казват познавачите. Това е време за изневери. В здравословно отношение се смята, че пълнолуние в Скорпион засяга гениталиите и цялата полова система. Заради прекомерното желание са възможни сривове именно по време на секс. При жените е възможно да се появи голямо неудовлетворение, дори в случаи, когато партньорът им се представи по-добре от обичайното. При някои мъже обаче е възможно да има засечка точно по време на това пълнолуние и дните около него. При повечето хора обаче това ще е време на задоволителен и разтърсващ секс, твърдят астролозите.

 

Глобално

Пълнолуние в Скорпион е предпоставка и за глобални промени. Време, когато се взимат генерални решения и се предприемат директни действия. Време за образуване на дълбоки и здрави връзки.

По правило се приема, че това е особено подходящо време за полицаи, данъчни, крупни бизнесмени.

Но Скорпионът засилва тежненията и към тъмните науки, към тайнствата. Време за извършване на ритуали, които не са за пред очите на всички. Време на вещици, самодиви и тайни познания. В родните традиции се смята, че точно в априлските пълнолуния се правят самодивски хора.

Суптерлуната е причина и за най-големите приливи и отливи. Гравитацията на спътника е най-силна. В западната митология това са най-изявените часове на върколаците.

 

Лириди

Метеоридният поток Лириди вече започна. Но този път по-трудно ще можем да си пожелаем нещо при вида на падаща звезда, казват астрономите. Това е така, защото на много места по света именно суперлуната ще пречи. Нейната по-голяма яркост ще затъмнява небосклона и по-малко звезди ще могат да се наблюдават. И без това в градовете светилата по небето почти не се виждат, а сега се намесва и луната.

Лиридите са един от най-старите известни на човечеството звездопади. Този метеоритен поток не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, но е първият от поредицата падащи звезди.

"Максимумът на метеорния поток Лириди ще бъде на 22 април около 16 ч българско време", уточни пред БТА Пенчо Маркишки - физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ. И продължи: "Принципно по време на максимума на този поток, при идеални наблюдателни условия могат да бъдат забелязани около 18 бързи метеора за час. Тъй като за България максимумът се пада през деня, най-близкото удобно време за наблюдение ще бъде в последните часове на нощта на 21 срещу 22 април - преди зазоряване. Луната също ще пречи на наблюденията - към края на нощта на 22 април тя ще бъде във фаза почти 2 дни след първа четвърт и ще залезе за София в 04,26 ч. От този момент до около 05,40 ч, тоест до развиделяване, условията за наблюдение ще бъдат добри, разбира се, ако и метеорологичните условия са добри. На 22 април Слънцето ще изгрее за София в 06,34 ч."

След това Лиридите отслабват, а по време на пълнолунието на 27 април, на практика няма да се виждат заради яркостта на спътника ни, дори и при идеални други условия.