Суперхора заплашват човечеството
3

Суперхора заплашват човечеството

В бъдеще ще се появят суперхора с изменена ДНК, които биха могли да станат реална опасност за човечеството.

Такова е предсказанието на легендарния британски физик Стивън Хокинг, който напусна този свят преди седем месеца. През XXI век хората ще открият рецептата за модифициране на интелекта и инстинктите си, ще подобрят паметта си, ще са устойчиви на болести.

За това свое опасение Стивън Хокинг пише в последната си книга, която ще бъде публикувана на 16 октомври.

В труда "Кратки отговори на сериозни въпроси" Хокинг предполага, че богатите хора скоро ще могат да изменят своите макромолекули, отговарящи за реализирането на генетичната програма. Модифицирайки своята ДНК и своите деца, те биха могли да засилват паметта и интелекта си, да повишават съпротивлението си на болести, да удължават живота си.

Подобно развитие носи риск за хората, които няма да подобрят генетичното си ниво. Те няма да бъдат конкурентоспособни и или ще измрат, или ще станат по-незначителни, пише Стивън Хокинг. Именно по тази причина Хокинг смята, че новата раса от „суперчовеци” може да унищожи останалата част от човечеството, ако генното инженерство продължи да се развива без регулации.

Хокинг пише: „След появата на суперчовеците, ще възникнат редица значителни политически проблеми с неподобрените хора, които нямат да могат да се състезават с тях. Подразбира се, че те постепенно ще изчезнат, или ще станат несъществени. Вместо това ще се появи раса от самосъздали се същества, които ще се самоусъвършенстват дори с по-голяма скорост.”

Хокинг прогнозира, че дори да бъдат приети закони, с които да се регулира генното инженерство, винаги ще има хора, готови да нарушат правилата, което ще предизвика създаването на „суперхората”.

Преди броени дни колегите на Хокинг публикуваха последната му научна статия, над която той е работил буквално през последните дни от живота си, предаде Би Би Си.

Той е успял да завърши работата по нея няколко дни преди да почине през март тази година. Публикуването й се е забавило, тъй като неговият съавтор - професорът от Кембридж Малкълм Пери, е трябвало да допише своята част.

Статията е част от поредицата негови трудове за природата на черните дупки и е посветена на т.нар. информационен парадокс. Тя е озаглавена "Black Hole Entropy and Soft Hair" (буквално "Ентропия на черната дупка и лек пух").

Странното на пръв поглед заглавие е препратка към физическата "теорема за липсата на коса" при черните дупки, където "косата" е метафора на информацията за материята, поглъщана от черната дупка без възможност тя да излезе обратно. Попадайки в чудовищната гравитация на черната дупка, с преминаването на граница, наречена "хоризонт на събитията", всяка частица се оказва във вечен плен.

Според изчисленията на Хокинг обаче, черните дупки все пак излъчват елементарни частици и постепенно се "изпаряват", което противоречи на принципите на квантовата механика. Това противоречие получи наименованието "информационен парадокс". Хокинг посвети последните 40 години на решаването му.

В статията си той не решава парадокса изцяло, но набелязва вероятния път за неговото обяснение - чрез фотоните, обкръжаващи "хоризонта на събитията" на черната дупка. Хокинг и Пери наричат този специфичен облак от фотони "лек пух". По него може да се съди за ентропията на черната дупка - това е важен път към създаването на теория за квантовата гравитация, смятат учените.

Малкълм Пери споделя пред в. "Гардиън", че през март се е обадил на Стивън Хокинг от Харвард, където е работел по статията, за да му разкаже за последните постижения.

Тогава Хокинг общува много трудно и се е наложило звукът при връзката да бъде усилен максимално, за да може колегата му да разкаже за постигнатия напредък.

"Когато спрях да говоря, той просто се усмихна широко. Тъкмо му бях казал, че имаме напредък. Но той вече знаеше резултата." - разказва професорът.

Няколко дни по-късно Хокинг напуска този свят.

Той е известен на широката публика главно като популяризатор на науката. Книгата му "Кратка история на времето", издадена през 1988 г., се превърна в световен бестселър.

Тежката болест, с която е диагностициран още на младини, го обездвижва почти напълно, но не успява да му попречи да се превърне в един от най-уважаваните учени на съвремието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.